DOLAR 34,0675 0.01%
EURO 38,1654 0.66%
ALTIN 2.830,681,01
BITCOIN 21135703.21381%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hobi Olarak Başladı, İki Çocuğunu Üniversitede Okuttu
10 okunma

Hobi Olarak Başladı, İki Çocuğunu Üniversitede Okuttu

ABONE OL
Eylül 16, 2024 07:48
Hobi Olarak Başladı, İki Çocuğunu Üniversitede Okuttu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Alanya’da yaşayan Yüksel Demir, 62 yaşında, hobi olarak başladığı nakış kursları sayesinde kendi işini kurdu ve geçimini sağladı. İki çocuğunu da üniversitede okutmayı başardı.

1997 yılında, astım hastası çocuğuna bakmak için memurluk görevinden ayrılan Demir, daha sonra eşinden boşandı. Ailesine ve çocuklarının eğitim ve sağlık ihtiyaçlarına destek olmak için kurslara katıldı. Aldığı nakış eğitimiyle birlikte, yaptığı el işlerini satmaya başladı.

2003 yılında, kendi atölyesini açan Demir, el emeği göz nuru eserleriyle büyük ilgi gördü. Seçtiği mesleğe tutkuyla bağlı kalan Demir, zamanla iş yerini genişletti.

Mesleki becerisini geliştirerek, genç kızların çeyiz sandıklarını süsleyen yazma, dantel, havlu, çarşaf, kese gibi ürünleri, istenilen motiflerle bezemeye başladı.

Eski nakış motiflerini modern teknolojiyle birleştirerek, tekstil ürünlerine, peçete, havlu ve bornozlara da işledi. Evini geçindirirken, hayat mücadelesi ile örnek oldu.

Nakıştan kazandığı parayla, oğullarından birini bilgisayar mühendisi, diğerini de yazılım mühendisi olarak okuttu.

“Oğlumun tedavisi için memurluğu bıraktım.”

Demir, AA muhabirine, oğlunun astım rahatsızlığı nedeniyle kamu görevinden ayrıldıktan sonra evde kalmanın kendisine zor geldiğini söyledi. Hobi olarak başladığı nakışı meslek edineceğini o zamanlar düşünmediğini belirtti. “Kurslara gittim ve 2003’ün sonunda iş yerimi açtım.” dedi.

Başlangıçta eski yöntemlerle nakış yaptığını, zamanla teknolojiye uyum sağladığını belirten Demir, yeni neslin modernize edilmiş nakışı daha çok beğendiğini ifade etti. Teknoloji ve el nakışının mükemmel bir uyum sağladığını vurgulayan Demir, nakış motiflerinde orta yaş üstünün Osmanlı ve Türk desenlerini, gençlerin ise modern geometrik şekilleri tercih ettiğini kaydetti.

Herkesin işine sahip çıkmasını ve en iyisini hedeflemesini tavsiye eden Demir, “Sadece çeyiz için ürün yapmıyoruz. Havlu, bornoz, Amerikan servisleri peçetelere, amblemler, isimler yazıyoruz. Nakışı her alanda kullanıyoruz.” diye konuştu.

Mesleğine çok şey borçlu olduğunu belirten Demir, “Bu meslekle evimizi geçindirdim, iki çocuğumu bilgisayar ve yazılım mühendisi olarak okuttum.” dedi.

Kaynak: AA / Mustafa Kurt – Kültür Sanat

Yerel Haberler Kültür Sanat Yüksel Demir antalya Ekonomi Alanya Kadın Yaşam

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP