DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23375810.75855%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

15:54

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Hizbullah ve Husilerden Sinvar için taziye – Dünya haberleri | Dış Haberler
8 okunma

Hizbullah ve Husilerden Sinvar için taziye – Dünya haberleri | Dış Haberler

Lübnan Hizbullah'ı ve Yemen'deki Husiler, Hamas lideri Yahya Sinvar'ın İsrail saldırısında hayatını kaybetmesi nedeniyle övgü dolu taziye mesajları paylaştı

ABONE OL
Ekim 19, 2024 10:46
Hizbullah ve Husilerden Sinvar için taziye – Dünya haberleri | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hizbullah, Hamas Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar’ın şehadeti için başsağlığı dileklerini ileterek, Sinvar’ı “Mescid-i Aksa Tufanı’nın lideri” ve “mücahit kardeşimiz” olarak nitelendirdi.

Açıklamada, Sinvar’ın ailesine sabır ve başsağlığı dileklerinde bulunan Hizbullah, Sinvar’ın İsmail Heniyye’nin “emanetini ve liderlik meşalesini taşıdığını” ve “Amerikan projesine ve Siyonist işgale karşı durduğunu” vurguladı.

Yemen’deki Husiler, Sinvar’ın ölümüne ilişkin yaptıkları açıklamada, “Onun temiz kanı Filistin’deki mücahitlerin azim ve kararlılığını artırarak Siyonistleri ateşiyle yakacaktır.” ifadelerini kullandı.

Husiler, Sinvar’ı “büyük mücahit ve lider” olarak tanımlayarak, “Cihat ve fedakarlık dolu bir hayatın ardından” şehadet haberini “büyük bir gurur ve şerefle aldıklarını” belirtti. Sinvar’ın “Filistin direnişinin ön saflarında yer aldığını” da hatırlattılar.

Yahya Sinvar’ın Gazze’nin güneyindeki bir saldırıda hayatını kaybettiği İsrail ordusu tarafından dün duyurulmuştu. Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye bugün Sinvar’ın ölümünü doğruladı.

Yahya Sinvar, 31 Temmuz’da Tahran’da suikasta uğrayan İsmail Heniyye’nin yerine 6 Ağustos’ta Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı olarak seçilmişti.

YAHYA SİNVAR KİMDİR?

Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı Yahya Sinvar, 29 Ekim 1962’de Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus Mülteci Kampı’nda doğdu.

Aslen 1948’de İsrail’in işgal ettiği topraklarda kalan Askalan (Aşkelon) kökenli olan Sinvar, tıpkı Hamas’ın önceki lideri Heniyye gibi, Gazze İslam Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu.

Sinvar, ilk kez 1982 yılında tutuklanarak 4 ay hapis yattı. 1985 yılında ise “gizli bir örgüt kurmak” suçlamasıyla ikinci kez tutuklandı.

1988’de İsrail tarafından tutuklanan Sinvar, 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Hamas’ın 11 Ekim 2011’de İsrail ile yaptığı esir takası anlaşması çerçevesinde 23 yıl sonra İsrail hapishanelerinden serbest kalan Sinvar, Hamas’ın siyasi bürosuna üye oldu.

Arap basınında Mayıs 2021’de çıkan haberlere göre, Sinvar, İsrail’in hava saldırısından kurtulmuştu.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının ilk kurucularından biri olan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü’nün de kurucusuydu.

Hamas’ın güvenlik sorumluluklarını üstlenen Sinvar, basında pek görünmeyen isimlerden biri olarak biliniyordu.

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, Mayıs ayında yayınladığı bir videoyla UCM’nin 1 nolu Ön İnceleme Dairesi’nden Sinvar için tutuklama kararı çıkarılmasını talep etmişti.

İsrail, Hamas’ın yeni lideri Sinvar’ı 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı’nın “bir numaralı sorumlusu” olarak gösteriyordu.

Fotoğraf, AA tarafından servis edilmiştir, temsilidir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.