DOLAR 34,2015 0.05%
EURO 37,9283 -0.45%
ALTIN 2.917,070,74
BITCOIN 2172722-0.69975%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

16:16

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Hizbullah saldırılarının ardından Netanyahu anketlerde yeniden yükselişe geçti | Dış Haberler
5 okunma

Hizbullah saldırılarının ardından Netanyahu anketlerde yeniden yükselişe geçti | Dış Haberler

Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırıların ardından halktan büyük tepki gören ve oy oranında düşüş yaşayan Netanyahu, Hizbullah'a yönelik saldırıların ardından halk desteğini artırdı. Savaş öncesinde yolsuzlukla suçlanan Netanyahu, bugün ülkesinin en popüler lideri konumunda.

ABONE OL
Ekim 1, 2024 09:45
Hizbullah saldırılarının ardından Netanyahu anketlerde yeniden yükselişe geçti | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, 7 Ekim’deki Hamas saldırılarından sonra sarsılan popülaritesini, Hizbullah’a karşı elde ettiği askeri başarılarla yeniden kazandı. Yeni bir kamuoyu yoklamasına göre, Likud Partisi, genel seçimlerde diğer partilerden daha fazla sandalye kazanacak gibi görünüyor. Ancak Netanyahu’nun tek başına iktidara gelmesi olası değil; koalisyon kurması gerekecek.

Netanyahu’ya Can Suyu

Netanyahu, eski siyasi rakibi Gideon Saar’ın koalisyon hükümetine katılmasıyla önemli bir ittifak kurdu. Saar, başbakanı güçlendirerek İsrail’in bölgesel düşmanlarına karşı savaşın yönetimine dahil olacak. Bu ittifak, Netanyahu’ya 120 sandalyeli parlamentoda daha sağlam bir çoğunluk sağlıyor.

Netanyahu’nun koalisyonu, aşırı sağcı kanatın lideri Itamar Ben Gvir’in gücünü zayıflatarak, Netanyahu’ya daha fazla manevra alanı sağlayacak. Ben Gvir, Netanyahu’nun Gazze’deki savaşı sona erdirmek için “pervasızca” bir anlaşma yapması durumunda koalisyonu devirmekle tehdit etmişti.

Saar, bir zamanlar Likud’un yükselen yıldızı olarak görülüyordu, ancak daha sonra Netanyahu’nun yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevine devam etmesi gerektiğine dair eleştirilerde bulundu. Hükümete katılma kararını vatanseverlik eylemi olarak açıkladı.

“İsrail’in En Yalancı Başbakanı”

Saar’ın hükümete katılma kararı, bazı İsrailli yorumcular tarafından eleştirildi. Yedioth Ahronoth yazarı Sima Kadmon, Saar’ın bu hamlesinin, Netanyahu’nun yolsuzluk suçlamaları nedeniyle görevden ayrılması gerektiğini düşünen İsrailliler için acı verici bir darbe olduğunu belirtti. Kadmon ayrıca, bu adımın İsrail’in şimdiye kadar sahip olduğu en yozlaşmış ve yalancı başbakan olan Netanyahu’yu güçlendireceğini ifade etti.

Ekstra koltuklar, İsrail’in aşırı sağcı hükümetinin karşılaştığı zorluklardan biri olan yeni bir zorunlu askerlik yasasının kabulü konusunda da yardımcı olabilir. İsrail Yüksek Mahkemesi, ultra-Ortodoks Yahudi ilahiyat öğrencilerinin askere alınması gerektiğine karar vermişti. Bu konuda koalisyon içerisinde derin bir tartışma yaşanıyor.

Netanyahu, İsrail’in en uzun süre görev yapan lideri olarak, son yıllarda popülaritesinde bir düşüş yaşamıştı. “Bay Güvenlik” olarak bilinen imajı, 7 Ekim saldırılarından sonra büyük zarar görmüştü. Ancak Ağustos ayında yapılan anketlerde, popülaritesinin toparlandığı gözlendi. Bu gelişme, Gazze’deki savaşın İsrail’in en uzun savaşına dönüşmesine ve Hamas’ın tamamen yok edilmesi hedeflerine ulaşılamamasına rağmen gerçekleşti.

Netanyahu, Rakibi Lapid’e Göre Önde

Son anket, Likud’un 25 kadar sandalye kazanacağını gösteriyor. Kanal 12 için yapılan araştırmada, Netanyahu, merkezci muhalefet lideri Yair Lapid’e karşı favori başbakan adayı olmaya devam ediyor. Netanyahu’nun oranı yüzde 38, Lapid ise yüzde 27’lik desteğe sahip.

İsrail’in çok cepheli savaşının kritik bir döneme girmesiyle birlikte, İsrail siyasetinin geleceği belirsizliğini koruyor. Hizbullah’ın ana müttefiki İran’ın saldırıya karar vermesi durumunda sonuçlar tahmin edilemez. Uluslararası arenada İsrail giderek yalnızlaşıyor. Uluslararası mahkemeler, İsrail’i soykırım suçundan yargılama olasılığını değerlendiriyor ve başbakan ve savunma bakanı için tutuklama emri talebinde bulunuyor. Netanyahu’nun direncini sınayacak nihai sınav henüz gelmemiş olabilir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.