DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21551570.38814%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

05:19

SABAHA KALAN SÜRE

Hitit Üniversitesinde Doğal Boya Üretimi Projesi
8 okunma

Hitit Üniversitesinde Doğal Boya Üretimi Projesi

ABONE OL
Eylül 10, 2024 07:47
Hitit Üniversitesinde Doğal Boya Üretimi Projesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hitit Üniversitesi’nde yürütülen bir proje kapsamında, çevreye ve insan sağlığına zararlı kimyasallar içermeyen, tamamen doğal bir boya üretildi.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nden Doktor Öğretim Üyesi Gamze Nur Müjdeci, zedelenmiş elmalardan elde edilen yerli bir mikroorganizma kullanarak, kimyasal içermeyen bir doğal boya üretimi için çalışma başlattı.

Proje kapsamında, bu yerli mikroorganizma ile atık ekmek ve kavun kabuğundan kırmızı renkli doğal boya olan pulkerimin üretimi gerçekleştirildi.

Dr. Öğr. Üyesi Müjdeci, çalışmanın doğal boyaların sentetik boyalara olan üstünlüklerini ve pulkeriminin potansiyel kullanım alanlarını ortaya koyduğunu belirtti.

Projenin yürütücüsü Müjdeci, üretim sürecinde atık ekmek ve kavun kabuğu kullanıldığını vurgulayarak, doğal boyaların sağlığa ve çevreye dost özelliklerinin, onları sentetik boyalara karşı daha cazip kıldığını ifade etti. Doğal boyalar, sentetik boyaların aksine insan sağlığına zararlı kimyasallar içermediği gibi, çevreye de zarar vermez. Pulkerimin, ayrıca antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahip olup, güneşin zararlı ışınlarına karşı koruma etkisi gösterir. Bu özelliklerinden dolayı, pulkerimin; gıda, kozmetik, ilaç ve tekstil endüstrilerinde geniş bir kullanım potansiyeline sahiptir.

Çalışmanın yerli bir mikroorganizma ve bölgesel kaynakların değerlendirilmesiyle hayata geçirildiğini belirten Müjdeci, doğal boyaların hem insan sağlığına hem de çevreye dost çözümler sunarak, gelecekte daha fazla tercih edilen bir alternatif haline gelmesinin beklendiğini ekledi.

Hitit Üniversitesi Ekonomi Eğitim Güncel Ekmek

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP