DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Hiroşima ve Nagazaki Barış Sergisi Ankara’da Açıldı
11 okunma

Hiroşima ve Nagazaki Barış Sergisi Ankara’da Açıldı

ABONE OL
Eylül 3, 2024 07:48
Hiroşima ve Nagazaki Barış Sergisi Ankara’da Açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da, Japonya’nın Ankara Büyükelçiliği, Hiroşima Barış Anıtı Müzesi ve Çankaya Belediyesi iş birliğiyle düzenlenen “Hiroşima ve Nagazaki Barış Sergisi” açıldı. Sergide, 2. Dünya Savaşı’nda Japonya’ya atılan atom bombalarının yıkıcı etkilerini anlatan 30 pano yer alıyor.

Çankaya’daki Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılış törenine Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, diğer ülkelerin diplomatik temsilcileri ve davetliler katıldı.

Büyükelçi Katsumata, açılış konuşmasında Ağustos 1945’te Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombalarının yol açtığı trajediden bahsederek, 210 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı. Bombalama sonrasında ortaya çıkan radyasyonun uzun vadeli etkilerinin de hala devam ettiğini ve birçok insanın sağlık sorunlarıyla mücadele ettiğini vurguladı.

Katsumata, Japonya’nın “nükleer silahların olmadığı bir dünya” hedefiyle, Türkiye gibi nükleer silahsızlanma konusunda benzer düşüncelere sahip ülkelerle işbirliği içinde diplomatik çabalara devam edeceğini belirtti.

Büyükelçi, nükleer silahların insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu vurgulayarak, sergideki panoların atom bombalarının Hiroşima ve Nagazaki’ye verdiği hasarı gözler önüne serdiğini söyledi.

Dünyanın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ve nükleer tehditlerin artması nedeniyle endişe duyduğunu ifade eden Büyükelçi Katsumata, nükleer silahların yarattığı tehlikenin tekrar yaşanmaması için çalışmaların devam etmesi gerektiğini vurguladı.

2024’ün Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin 100. yılı olduğunu hatırlatan Büyükelçi Katsumata, Japonya’yı Türk halkına tanıtmak amacıyla yıl boyunca birçok kültürel etkinlik düzenlediklerini belirtti.

Sergi, 15 Eylül tarihine kadar ziyaret edilebilecek. 13 Eylül’de ise Hiroşima’dan gelecek bir gönüllü tarafından atom bombası anlatılarının ele alındığı bir okuma etkinliği düzenlenecek.

Çankaya Belediyesi Kültür Sanat Diplomasi Nagazaki Hiroşima Çankaya Japonya Güncel ankara Sanat Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP