“`html
Milas’taki Herakleia Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda, Roma hamamının tabanında şaşırtıcı bir keşif yapıldı. Yıllarca ahır olarak kullanılan bu tarihi yapının zemininde, timsah, yunus, flamingo ve yılan balığı figürlerini sergileyen etkileyici mozaikler gün yüzüne çıkarıldı.
Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Geleceğe Miras Projesi kapsamında 2024 yılında gerçekleştirilen kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi. AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentteki Roma hamamında yürütülen çalışmaların detaylarını paylaştı.
Büyüközer, hamamın bölgedeki en iyi korunmuş Roma dönemi yapısı olduğunu ve önemine vurgu yaptı. Çatı seviyesine yakın bir yükseklikte ayakta kalan yapının mekanlarını ortaya çıkardıklarını ve iki metreden fazla dolguyu kazdıklarını belirtti. Kazılar sonucu hem hamamın işlevini hem de kullanım evrelerini belirlediklerini ve önemli arkeolojik veriler elde ettiklerini ifade etti.
Özellikle “soğukluk” bölümündeki mozaiklerde altı timsah figürünün yer aldığını belirten Büyüközer, bu mozaiklerin büyük ilgi çektiğini söyledi. Bu coğrafyada timsah yaşamının mümkün olmamasına rağmen, mozaikteki detayların ustanın timsahı daha önce gördüğünü ve resmedebildiğini gösterdiğini belirtti. Büyüközer, ustanın gezici bir sanatçı olabileceği ve geçmişte timsahın yaşadığı bölgelerde çalışmış olma ihtimalinden bahsetti.
Hamamın ılık bölümündeki sağlam mozaik tabanda ise dört yunus figürünün arasında flamingoların ve onların ağzında yılan balıkları betimlemesinin bulunduğunu açıkladı. Yılan balığının bölge için önemli bir hayvan olduğunu, flamingoların ise günümüzde de bölgede yaşadığını vurgulayan Büyüközer, sanatçının bölgede gördüğü hayvanları resmettiğini ifade etti.
Mozaiklerin kayalarla yapılan hamam tabanının sağlamlığı sayesinde iyi korunabildiğini belirten Büyüközer, hamamın daha önce köylüler tarafından ahır olarak kullanıldığını ve mozaiklerin yöre halkının da büyük ilgisini çektiğini söyledi. Yöre halkının tarihi yapıya olan bakış açısının kazılar sonucu değiştiğini aktardı.
68 yaşındaki Turcen Aydın, yıllarca hayvanlarını mozaiklerin bulunduğu alana bağladığını ve kazılar sonucu ortaya çıkan mozaikleri görünce şaşkınlığını dile getirdi. Hayvanlarını yağmur ve soğuktan korumak için tarihi alanı kullandığını belirten Aydın, kazı ekibinin yaptığı çalışmalardan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti ve “Meğerse bir tarihin üzerinde yaşamışız, haberimiz yokmuş.” dedi.
Kaynak: AA / Durmuş Genç
“`
GENEL
10 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önce