DOLAR 34,1004 0.2%
EURO 38,0782 0%
ALTIN 2.834,030,18
BITCOIN 21378360.91421%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi
9 okunma

Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi

ABONE OL
Eylül 5, 2024 09:46
Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Niğde’de yaşayan 4 yaşındaki Mehmet M., sünnet işlemi sırasında trajik bir olayın kurbanı oldu. Hekim olmayan bir kişi tarafından yapılan işlemde Mehmet M.’nin penis derisi tamamen kesildi. Acilen Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edilen Mehmet M.’nin penisine, kasığından alınan deri dikilerek yeniden oluşturuldu.

Mehmet M.’nin ailesi, 20 Ağustos’ta çocuğunu sünnet etmek için hekim olmayan bir kişiye teslim etti. Yapılan işlem sırasında meydana gelen trajik kaza, Mehmet M.’nin penis derisinin tamamen kesilmesine yol açtı. Niğde’deki ilk tedavinin ardından Mehmet M., Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edildi. Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler ve ekibi, Mehmet M.’yi ameliyata aldı. Kasık bölgesinden alınan deri, Mehmet M.’nin penisine dikilerek tedavi edildi.

Doç. Dr. Dörterler, “Mehmet M., hastane dışı bir yerde, ‘merdiven altı’ diye tabir edebileceğimiz bir ortamda hekim olmayan biri tarafından sünnet edilmiş. Sünnet derisinin tamamen kesildiğini gördük. Bu ciddi bir durumdu. Hemen takibine ve tedavisine başladık. Kasık bölgesinden cilt yaması alarak penis dokusunu yeniden oluşturduk. Bugün tedavimizin 6’ncı günü. Cilt grefti başarılı bir şekilde tuttu. Mehmet M., normal bir erkek olarak yaşayabilecek. O şanslı bir çocuk. Ama her çocuk şanslı olmuyor” şeklinde konuştu.

‘SÜNNET CERRAHİ BİR İŞLEMDİR’

Doç. Dr. Dörterler, sünnetin mutlaka hastane şartlarında, hekim tarafından yapılması gerektiğini vurgulayarak şunları söyledi: “Sünnet cerrahi bir işlemdir. Kesinlikle bir hekim tarafından yapılmasını öneriyoruz. Sünnet uygulamasının hastane şartlarında gerçekleştirilmesi gerekir. Sünnet bizde hala bir ritüel, gelenek olarak kabul ediliyor, cerrahi bir işlem olarak değil. Bunun önemini bir şekilde vurgulayamadık. Toplumda bu konuda bilinç oluşmadı. Artık bunun oluşması gerekiyor.”

‘KÜÇÜK YAŞLARDA DAHA İYİ SONUÇLAR ELDE EDİYORUZ’

Doç. Dr. Dörterler, sünnet yaşı hakkında da bilgi vererek, “Sünnet yaşı için kesin sınırlar belirlemek mümkün değil, ancak küçük yaşlarda daha iyi sonuçlar elde ediyoruz. Ben, yeni doğan döneminde sünnet önermiyorum. Tercihen 2’nci 3’üncü aylarda, 1 yaş altı sünnet daha başarılı oluyor. Çünkü çocuğun bilinç düzeyi henüz oluşmamış ve o korkuyu yaşamıyor. Erken aylarda sünneti her zaman öneriyoruz” dedi.

Öte yandan, çocuğun ailesinin sünneti yapan kişiden şikayetçi olmadığı belirtildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hastane Sünnet Sağlık Güncel Hukuk Niğde

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP