DOLAR 34,1031 0.21%
EURO 38,0993 0.07%
ALTIN 2.841,380,44
BITCOIN 21713472.59384%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi
10 okunma

Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi

ABONE OL
Eylül 5, 2024 09:46
Hekim Olmayan Kişi Tarafından Yapılan Sünnette Çocuğun Penis Derisi Kesildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Niğde’de yaşayan Mehmet M., 4 yaşında iken ailesi tarafından sünnet edilmek üzere hekim olmayan birine götürüldü. Ne yazık ki, bu işlem sırasında penis derisi tamamen kesildi. Mehmet M., önce yerel bir hastaneye, ardından durumunun ciddiyetini fark eden doktorlar tarafından Kayseri Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Kayseri Şehir Hastanesi Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Erman Dörterler, Mehmet M.’nin penisine, kasığından alınan deri ile bir ameliyatla yeniden yapılandırma işlemi uyguladı. Operasyonun başarılı olduğunu ve Mehmet M.’nin normal bir erkek olarak yaşayabileceğini belirten Doç. Dr. Dörterler, sünnetin uzman ellerde, hastane ortamında yapılması gerektiğini vurguladı.

Doç. Dr. Dörterler, sünnetin “merdiven altı” tabir edilen yerlerde, hekim olmayan kişiler tarafından yapılmasının büyük riskler taşıdığını belirtti. “Sünnet cerrahi bir işlemdir ve mutlaka bir hekim tarafından yapılmalıdır. Hastane ortamında yapılmasının nedeni, olası komplikasyonlara karşı gerekli ekipman ve uzmanlığın bulunmasıdır,” dedi.

‘SÜNNET BİR RİTÜEL DEĞİL, CERRAHİ BİR İŞLEMDİR’

Doç. Dr. Dörterler, sünnetin ülkemizde hala bir ritüel, gelenek olarak kabul edildiğini, ancak aslında cerrahi bir işlem olduğunu vurguladı. Toplumda bu konuda farkındalık eksikliğinin olduğunu belirten Doç. Dr. Dörterler, sünnetin öneminin anlaşılması ve bunun bir sağlık hizmeti olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

‘KÜÇÜK YAŞLARDA DAHA İYİ SONUÇLAR ELDE EDİLİYOR’

Doç. Dr. Dörterler, sünnet yaşına ilişkin olarak, keskin sınırlar belirlemenin mümkün olmadığını, ancak küçük yaşlarda daha iyi sonuçlar elde edildiğini belirtti. “Ben, yeni doğan döneminde sünnet önermiyorum. Tercihen 2’nci 3’üncü aylarda, 1 yaş altı sünnet daha başarılı oluyor. Hem çocuğun bilinç düzeyi oluşmamış ve o korkuyu yaşamıyor. Erken aylarda sünneti her zaman öneriyoruz” dedi.

Öte yandan, Mehmet M.’nin ailesinin sünneti yapan kişiden şikayetçi olmadığı öğrenildi.

Haber-Kamera: Furkan KAVUKLU/KAYSERİ,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hastane Kayseri Sünnet Sağlık Güncel Hukuk Niğde

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP