DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 2147271-0.64236%
İstanbul
17°

PARÇALI BULUTLU

18:34

AKŞAMA KALAN SÜRE

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: 31 ildeki 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek
4 okunma

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: 31 ildeki 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek

ABONE OL
Ekim 13, 2024 10:57
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: 31 ildeki 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulunun (VDK) ülke genelinde büyük şirketlere yönelik kapsamlı bir denetim programı başlattığını duyurdu. Şimşek, “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz çerçevesinde, sahada büyük şirketlerin denetimlerini sürdürüyoruz. Dürüst mükelleflerin yanında olurken, yüksek gelir elde eden ancak az vergi ödeyenleri de yakından takip ediyoruz.” şeklinde konuştu.

“BÜYÜK ŞİRKETLER YOĞUN DENETİMLER ALTINDA”

Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında alınacak yeni önlemlere ilişkin açıklamalar yaptı. Bakanlığın bu konuda çalışmalarını yoğunlaştırdığını vurgulayan Şimşek, “VDK Başkanlığı’na bağlı vergi müfettişleri, ülke genelinde büyük şirketlere yönelik geniş çaplı bir denetim programı yürütüyor.” dedi.

Şimşek, ilk etapta yaklaşık 500 vergi müfettişinin İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Bursa ve Konya başta olmak üzere 31 ilde yoğunlaşacağını ve denetimlerin ilerleyen dönemde tüm ülkeye yayılacağını belirtti.

“23 MİLYAR LİRALIK VERGİ MATRAH FARKININ EKSİK BEYAN EDİLDİĞİ ORTAYA ÇIKTI”

Şimşek, yüz binlerce mükellefi kapsayan ve makine öğrenmesi analizlerinin de kullanıldığı risk analizlerinin yürütüldüğünü söyledi. “Riskli olarak değerlendirilen 3 bin 400 büyük şirket izaha davet edilecek. Mükelleflerin izaha davet edileceği konular arasında enflasyon düzeltmesi hükümlerinin mevzuata aykırı bir şekilde vergi matrahını aşındıracak şekilde uygulanması da bulunuyor. Kayıt dışı hasılat elde edilmesi, şirket hesapları yerine üçüncü kişilerin banka hesaplarının kullanılması gibi konular da mükelleflere sorulacak. İzaha davet edilecek konular arasında kar payı ödemelerinden tevkifat yapılmaması, istisna ve indirimlerin yanlış uygulanması gibi 30’a yakın farklı husus bulunuyor. Bu kapsamda, sosyal medya gelirlerinin beyan edilmemesi de sorulacak. İlk hesaplamalara göre, izaha davet edilecek büyük şirketlerin ilgili dönemler için 23 milyar liralık vergi matrah farkını eksik beyan ettiği tespit edildi.” şeklinde açıklamalarını sürdürdü.

Şimşek, izaha davet sonucunda, belirtilen matrah üzerinden hesaplanacak milyarlarca lira tutardaki verginin kamuya geri kazandırılmasının hedeflendiğini ifade etti. Ayrıca, izahları yeterli görülen mükelleflerin vergi inceleme sürecinden muaf olacağını belirtti.

“KAYIT DIŞILIĞIN ÖNÜNE GEÇEREK VERGİDE ADALETİ SAĞLAYACAĞIZ”

Şimşek, izaha davet edilenlerden izahları yeterli görülmeyenlerin vergi incelemesine sevk edileceğini hatırlattı. “Vergide adalet ve etkinlik ilkemiz doğrultusunda sahada büyük şirketlere yönelik çalışmalarımız devam edecek. Dürüst mükelleflerin yanında olurken, yüksek gelir elde eden ancak az vergi ödeyenleri de takip ediyoruz. Kayıt dışılığı önleyerek vergide adaleti sağlama amacıyla tüm sektörlerde denetimlerimiz artarak devam edecek. Kayıt dışılığın önüne geçerken, dürüst ve vergiye uyumlu mükellefleri de rekabet eşitsizliğine karşı koruyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: AA / Deniz Çiçek Palabıyık – Ekonomi

Vergi Denetim Kurulu Mehmet Şimşek İstanbul Ekonomi Finans ankara Konya Bursa Adana İzmir

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.