DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Hayvan Hakları Savunucuları Anayasa Mahkemesi Önünde Açıklama Yaptı
12 okunma

Hayvan Hakları Savunucuları Anayasa Mahkemesi Önünde Açıklama Yaptı

ABONE OL
Eylül 6, 2024 07:36
Hayvan Hakları Savunucuları Anayasa Mahkemesi Önünde Açıklama Yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Haber: Gaye Şeyma CAN/ Kamera: Mehmet ÇALPAR

(İSTANBUL)- Çağlayan Adliyesi önünde bir grup yaşam hakkı savunucusu, sokak hayvanlarına ilişkin kanunun Anayasa Mahkemesi tarafından esastan görüşülmesi kararının ardından açıklama yaptı. CHP İstanbul Doğa ve Hayvan Hakları Komitesi de açıklamayı destekledi. Konuşmacılar, hayvanların yaşam hakkını her koşulda savunacaklarını ve koruyacaklarını vurgulayarak, 29 Eylül’de Maltepe’de düzenlenecek büyük bir mitingde buluşacaklarını duyurdu.

Yaşatacağız Platformu, Anayasa Mahkemesi’nin CHP’nin iptal ve yürürlüğün durdurulması talebiyle açtığı davayı ilk incelemesinin ardından Çağlayan Adliyesi önünde basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya CHP İstanbul Doğa ve Hayvan Hakları Komitesi de katıldı. Platform adına Sevcan Çamlıdağ ve Ersin Tek, açıklama metnini okudu.

“AKP ve MHP’nin halkın büyük çoğunluğunun itirazına rağmen Meclis’ten geçirdiği ve yaklaşık bir ay önce yürürlüğe giren ‘katliam yasası’, bugün Anayasa Mahkemesi tarafından iptal talebiyle inceleniyor. Bu yasının yürürlüğe girmesinden bu yana, hayvanlar pek çok yerde toplu olarak katledildi. Yasada öngörülen vahşetin ve katliamın boyutu her geçen gün daha da açıkça ortaya çıkıyor.”

Açıklamada, hayvanlara yönelik sistematik şiddete karşı mücadele edildiği vurgulanarak, bu durumun bireysel bir mesele olmadığı, sistematik şiddetin kök nedenleriyle mücadele edilmesi gerektiği belirtildi.

“Bugüne kadar hiçbir yasa hayvanların haklarını gerçek anlamda koruyamadı. Ancak bugün Anayasa Mahkemesi’nin iptalini görüştüğü Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki son değişiklikler, hayvan hakları mücadelesini on yıllarca geriye götüren, son derece gerici bir girişimdir. Bu değişiklikler, şiddet faillerine ‘Yasa geçti, artık hayvanları öldürmek serbest’ mesajı vererek, işkence ve katliamı devlet eliyle meşrulaştırdı. Yasa yürürlüğe girdiğinden beri her gün her yerden gelen işkence ve katliam haberleri, yasaya karşı mücadele edilmesinin nedenlerini açıkça ortaya koyuyor.”

“Mahalle sakinlerinin bu kanlı yasa karşısındaki itaatsizliği, yasanın meşru olmadığının en büyük kanıtı. Yandaş medya ve iktidarın sosyal medya trol ordusu istediği kadar hayvanları düşmanlaştırsın, tetikçilik yapsın; halkın yüzde 85’i bu katliama hayır diyor.”

“Bu katliam yasası halk nezdinde meşru değildir, bu katliam yasası uygulanabilir değildir. Bu yasayı uygulamanıza, hayvanları toplama kamplarına, tecride, ölüme yollamanıza izin vermeyeceğiz.”

Yaşatacağız Platformu, Anayasa Mahkemesi’nden beklentilerinin, bu yasanın anayasa aykırı olduğunu tespit etmesi ve değişiklikleri iptal etmesi olduğunu belirtti. Bu yasanın hem anayasadaki çevre hakkını hem de kişilerin maddi ve manevi bütünlüğünü ihlal ettiğini savundu.

“Sonuç ne olursa olsun, biz hayvanları yaşatmak için sürdürdüğümüz bu mücadeleden kesinlikle vazgeçmeyeceğiz. 29 Eylül’de Maltepe’de büyük İstanbul mitinginde buluşacağız.”

Platform, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığı ve hukuka aykırılığın norm haline getirilmeye çalışıldığı gerçeğini hatırlatarak, bu keyfi ve antidemokratik uygulamaları kabul etmeyeceklerini vurguladı.

“İktidara bir kez daha hatırlatıyoruz: Mecliste, halktan kaçırırcasına bir el kaldır indir oyunu ile yürürlüğe koyduğunuz bu yasayı eninde sonunda, ya şimdi ya da yarın geri çekmek zorunda kalacaksınız. Yıllardır birlikte yaşadığımız komşularımızı, mahalle sakinlerimizi sizin toplama kamplarınıza, kanlı ellerinize teslim etmeyeceğiz. Biz bu yasayı durduracağız.”

Kaynak: ANKA / Güncel

Anayasa Mahkemesi Çağlayan Adliyesi Hayvan Hakları İstanbul Maltepe Güncel Hukuk Eylül

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP