DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21578790.48118%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Hayalet Ağ Avcıları Projesi ile Deniz Ekosistemi Korunuyor
9 okunma

Hayalet Ağ Avcıları Projesi ile Deniz Ekosistemi Korunuyor

ABONE OL
Eylül 15, 2024 08:43
Hayalet Ağ Avcıları Projesi ile Deniz Ekosistemi Korunuyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi öğretim üyesi ve ‘Hayalet Ağ Avcıları’ proje ekibinin bir üyesi olan Prof. Dr. Adnan Ayaz, Balıkesir’in Gömeç ilçesi açıklarında gerçekleştirdikleri bir dalış sırasında su altı kamerasıyla kaydettiği görüntülerle hayalet ağların deniz ekosistemine verdiği zararı gözler önüne serdi.

Ayaz, “Hayalet ağın üzerinde 7-8 adet çürümüş balık cesedi, kemik ve ağa takılıp yiyeceğine ulaşamayan 5-6 yengeç bulduk. Canlı yengeçleri ağdan kurtardık ve hepsini denize geri bıraktık. Ağı da bölgeden kaldırdık” açıklamasını yaptı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi’nin ortaklaşa yürüttüğü ‘Hayalet Ağ Avcıları Edremit Projesi’, 2024 yılı çalışmalarına geçen hafta Balıkesir’in Gömeç ilçesi açıklarında başladı. Bir ihbar üzerine bölgeye giden ekip, dalış gerçekleştirdi.

‘CANLI OLANLARINI AĞDAN KURTARARAK HEPSİNİ DENİZE İADE ETTİK’

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ve ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Cüneyt Erenoğlu’nun ‘Hayalet Ağ Avcıları Edremit Projesi’ne destek verdiğini belirten Prof. Dr. Ayaz, “Projemiz geçen Haziran ayında başlamıştı. Bir ihbar üzerine bölgeye gittik ve ağın yaklaşık bir aydır orada olduğunu tespit ettik. Ağın üzerinde ölü ve çürümüş balıklar, balık iskeletleri ve yengeçler gördük. Ağın iki ucunda da herhangi bir sahiplik belgesi yoktu. Bu nedenle ağın ‘hayalet ağ’ olduğunu belirledik. Üzerinde 7-8 çürümüş balık cesedi, balık iskeleti ve 5-6 tane de ağa yakalanmış, yiyeceğine ulaşamamış yengeç vardı. Canlı yengeçleri ağdan kurtarıp denize geri bıraktık. Ağı da bölgeden aldık ve uzaklaştırdık” dedi.

‘DOĞAYA ARTIK YETERİ KADAR ZARAR VERMİŞ’

Hayalet ağların üç kategoriye ayrılabileceğini belirten Prof. Dr. Ayaz, “Bir tanesi balıkçının istemediği halde deniz dibine takılan, akıntının etkisiyle orada kalan, yasa dışı balıkçılar tarafından sürükletilen veya başka bir bölgeye gidip kaybolan ağlar. Diğer grup ise denize çöp olarak atılmış ağlar ve benzeri malzemeler. Son grup ise maalesef terk edilmiş ağlar. Bu bulduğumuz ağ, terk edilmiş ağ sınıfına giriyor. Bir aydır elleetlenmemiş. Doğaya yeterince zarar vermiş. Üzerindeki balıklarıyla beraber canlarını denize saldık. Bu şekilde çalışmamızı tamamladık. Görüntülerde de gördüğünüz gibi üzerinde çürümüş balık, iskelet ve yengeçler vardı. Bu şekilde bir çalışmayı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Onsekiz Mart Üniversitesi Yerel Haberler Balıkçılık Balıkesir Çanakkale Güncel Sağlık Çevre Yaşam Gömeç

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP