DOLAR 34,1258 0.29%
EURO 38,1389 0.17%
ALTIN 2.876,481,68
BITCOIN 2147595-0.38579%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Hattuşa Antik Kenti’nde Bulunan 3 Bin 300 Yıllık Süs Eşyası Sergilenmeye Başlandı
10 okunma

Hattuşa Antik Kenti’nde Bulunan 3 Bin 300 Yıllık Süs Eşyası Sergilenmeye Başlandı

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 11:48
Hattuşa Antik Kenti’nde Bulunan 3 Bin 300 Yıllık Süs Eşyası Sergilenmeye Başlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çorum’un Boğazkale ilçesinde bulunan Hattuşa Antik Kenti’nde yapılan arkeolojik kazılarda, yaklaşık 3.300 yıl öncesine ait olduğu belirlenen bir kemik süsleme parçası gün yüzüne çıkarıldı. Bu önemli eser, Boğazkale Müzesi’nde sergilenmeye başlandı.

Alman Arkeoloji Enstitüsü’nden Prof. Dr. Andreas Schachner liderliğindeki ekip, antik kentin Büyük Kale bölgesinin kuzey batı yamacındaki kazılarda, geçen yıl yaklaşık 30 santimetre uzunluğunda ve 10 santimetre genişliğinde bir kemik süs eşyası buldu. Yapılan incelemeler sonucunda, bu parçanın bir büyükbaş hayvanın kaburga kemiğine ait olduğu ve parlak zemin üzerine çizilmiş bir sfenks (insan başlı, hayvan vücutlu heykel), bir aslan ve iki yaşam ağacı figürü içerdiği ortaya çıktı.

Prof. Dr. Andreas Schachner, AA muhabirine verdiği röportajda, üzerindeki tabaka nedeniyle figürlerin uygun ışık altında görülebildiğini ve süs eşyasının bir masa veya kutunun üzerinde kullanılmış olabileceğini ifade etti. Ayrıca, Hattuşa’da ilk kez bu kadar net bir şekilde Doğu Akdeniz kültürlerine ait bir sahnenin betimlendiği bir esere rastlandığını belirterek, sfenks ve aslanın bazı sanatsal özelliklerinin Miken uygarlığı ve Doğu Akdeniz dünyasıyla bağlantılı bir atölyede yapıldığını gösterdiğini söyledi.

Schachner, eserin büyük ihtimalle bugünkü Suriye’nin kuzeyi, Levant kıyı şeridindeki kentlerden geldiğini tahmin ettiklerini belirterek, bu bulgunun Hattuşa’daki dış ilişkiler hakkında daha fazla bilgi sağlayacağını vurguladı. Eserin, Hitit İmparatorluğunun en görkemli dönemine ait olduğunu düşündüren Schachner, bunun bir hediye ya da ticari değiş tokuş sonucunda Hattuşa’ya ulaşmış olabileceğini söyledi.

Kısa sürede Boğazkale Müzesi’ne kazandırılan bu önemli eser, artık herkesin görebileceği bir şekilde sergileniyor. Prof. Dr. Andreas Schachner, bu eşsiz eseri herkesle paylaşmak istediklerini ifade etti.

Arkeoloji Boğazkale Sanat Kültür Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP