DOLAR 34,2004 -0.08%
EURO 37,5108 0.03%
ALTIN 2.886,420,60
BITCOIN 2034421-3.71847%
İstanbul
23°

AÇIK

05:39

SABAHA KALAN SÜRE

Hatay’ın Yöresel Lezzetleri Coğrafi İşaretle Tescillendi
10 okunma

Hatay’ın Yöresel Lezzetleri Coğrafi İşaretle Tescillendi

ABONE OL
Ekim 9, 2024 07:48
Hatay’ın Yöresel Lezzetleri Coğrafi İşaretle Tescillendi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay’ın benzersiz lezzetleri olan Antakya simidi, Antakya külçesi, Belen tava, zahter salatası, tel kadayıfı ve tandır kahkesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tesciliyle korunmuştur.

Valilik öncülüğünde alınan bu coğrafi işaret belgeleri, Odabaşı Mahallesi’ndeki Hatay Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen bir etkinlikle duyuruldu.

Vali Mustafa Masatlı, etkinlikte yaptığı konuşmada, Hatay’ın kültürel ve ekonomik değerlerini koruma ve gelecek nesillere aktarma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Masatlı, coğrafi işaret tescili alan ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırdığını vurguladı.

Daha önce kente özgü 31 ürün için coğrafi işaret belgesi alındığını hatırlatan Vali Masatlı, “Hatay’a geldiğim günden beri, lezzetlerimizi, ürünlerimizi ve coğrafi işaretlerimizi korumak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gastronomi zenginliğimiz, şehrimizin en güçlü yanlarından biridir ve bunu gelecek nesillere miras bırakmak için çabalıyoruz.” dedi.

Masatlı, göreve geldiği dönemde 25 olan coğrafi işaret sayısını bugün itibarıyla 37’ye çıkardıklarını belirterek, “Tescil bekleyen tüm başvurularımız tamamlandığında ise bu sayı önümüzdeki yıl 124’e ulaşacak. Bu sayıyla birlikte Türkiye’de lider konuma geleceğimizi düşünüyoruz. Şehrimizin kimliğine ve değerlerine sahip çıkmak, hepimizin sorumluluğundadır. Coğrafi işaret tescili, ürünün menşeinin ve kalitesinin garantisi anlamına gelir.” diye ekledi.

Vali Masatlı, 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen Hatay’ın yüzyıllara dayanan mutfak kültürünü yaşatmaya devam edeceğini ifade etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay’a ait 6 ürünün daha coğrafi işaret tescil belgesi almasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Konuşmaların ardından katılımcılara coğrafi işaret belgesi almış 6 ürün ikram edildi.

Yerel Haberler Kültür Sanat Gastronomi Ekonomi Güncel Kültür Yaşam hatay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP