DOLAR 34,2970 0.38%
EURO 37,5476 0.05%
ALTIN 2.915,610,92
BITCOIN 2081851-0.24527%
İstanbul
22°

AZ BULUTLU

12:56

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hatay’ın 6 Yöresel Lezzeti Coğrafi İşaret Tescili Aldı
12 okunma

Hatay’ın 6 Yöresel Lezzeti Coğrafi İşaret Tescili Aldı

ABONE OL
Ekim 9, 2024 07:47
Hatay’ın 6 Yöresel Lezzeti Coğrafi İşaret Tescili Aldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Valiliği, Antakya Gastronomi Çarşısı’nda 6 yeni yöresel lezzete coğrafi işaret tescil belgesi kazandırdı. Bu özel lezzetlerin tanıtımı, bir törenle gerçekleştirildi.

Hatay’ın meşhur lezzetleri Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Zahter balatası, kekik salatası, tel kadayıfı ve tandır kahkesi artık coğrafi işaret tescil belgesine sahip. Bu önemli etkinliğe Vali Mustafa Masatlı, Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Vali Mustafa Masatlı, coğrafi işaret tescil başvurusu yapılan yöresel lezzetler hakkında bilgi verdi. Hatay’ın kültürel ve ekonomik değerlerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla yapılan bu çalışmaları vurguladı. Coğrafi işaretin, ürünlerin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü artırdığını belirtti ve Hatay’a ait 31 ürünün daha önce coğrafi işaret belgesi aldığını hatırlattı.

‘COĞRAFİ İŞARET TESCİL BELGESİNDE TÜRKİYE’DE ZİRVEYE OTURACAĞIZ’

“Hatay’a geldiğimiz günden beri, gastronomi zenginliğimizi desteklemek için çalışıyoruz. Lezzetlerimizi, ürünlerimizi ve coğrafi işaretlerimizi koruyup gelecek nesillere miras bırakmak için çabalıyoruz. 25 olan coğrafi işaret sayımızı bugün itibarıyla 37’ye çıkardık. Tescil bekleyen diğer başvurularımız tamamlandığında da bu sayı önümüzdeki sene 124’e ulaşacak. Bu sayıyla Türkiye’de zirveye oturmuş olacağız. Şehrimizin kimliğine ve değerlerine sahip çıkmak hepimizin sorumluluğunda. Coğrafi işaret, ürünün mahrecinin ve menşeinin belli olması demektir. 6 Şubat 2023’te depremlerden etkilenen kentin yüzyıllara dayanan mutfak kültürünü yaşatmaya devam edeceğiz.”

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk de Hatay’a ait 6 ürünün coğrafi işaret tescil belgesi almasını büyük bir mutlulukla karşıladı. Konuşmaların ardından katılımcılara coğrafi işaret belgesi alan 6 ürün ikram edildi.

Haber-Kamera: Alican GÜMÜŞ/HATAY,

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Yerel Haberler Hatay Valiliği Kültür Sanat Gastronomi Antakya Ekonomi Güncel Kültür Tarım Çevre Yaşam Hatay

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP