Sağlık Bakanlığı’nın yeni yönetmelikleriyle hastaneler, ebelerin gebelik yolculuğunun her aşamasında anne adaylarına birebir destek vermesini sağlayan uygulamaları hayata geçiriyor. Bu sayede anne adayları, gebelik öncesinden doğum sonrasına kadar uzman desteğinden yararlanıyor.
3 Aralık’ta yürürlüğe giren “Ebelik Yönetmeliği” ve 13 Aralık’ta yürürlüğe giren “Gebe Okulları ile Doğuma Yönelik Hizmetlerin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik”, kamu, özel ve üniversite hastanelerinde ebelerin rolünü güçlendiriyor. Yeni düzenlemeler, ebelerin gebelik sürecinin tüm evrelerinde danışmanlık hizmeti sunmasını zorunlu kılıyor ve tüm sağlık kuruluşlarında gebelik okulu açılmasını şart koşuyor.
Bu kapsamda, kamu hastaneleri başta olmak üzere birçok sağlık kuruluşu yeni uygulamaları uygulamaya başladı. Ankara Etlik Şehir Hastanesi de bu hastanelerden biri. Hastanede kısa süre önce açılan “Doğuma Hazırlık Ebe Polikliniği”, anne adaylarını ve ebeleri doğum öncesinde buluşturuyor.
Türkiye’deki sezaryen oranlarının Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği yüzde 15’in çok üzerinde olduğunu belirten Etlik Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Çağanay Soysal, “Ülkemiz, yüzde 60,1 ile OECD ülkeleri arasında en yüksek sezaryen oranına sahip. Bu da her 10 gebeden sadece 4’ünün normal doğum yapabildiği anlamına geliyor” diyor.
Doç. Dr. Soysal, Doğuma Hazırlık Ebe Polikliniği’nin, gebe izlem poliklinikleri ve NST odalarının yakınında yer almasının, anne adaylarının kolayca ulaşmasını ve ebelerle iletişim kurmasını sağladığını vurguluyor. Poliklinikte görev alan ebeler, normal doğum süreci, ağrı yönetimi gibi konularda bilgi veriyor, soruları yanıtlıyor, anne adaylarını doğum ekibiyle tanıştırıyor ve doğum odalarını gezdiriyor. Tıbbi bir engel bulunmadığı takdirde, suda doğum imkanı da sunuluyor.
Doç. Dr. Soysal, ebelerin gebelik öncesi, doğum ve doğum sonrası süreçlerde anne adaylarının yanında olduğunu, yeni düzenlemelerle ebelerin bu aktif rolünün tekrar vurgulandığını belirtiyor. Amaç, anne adaylarının kaygı ve endişelerini azaltmak ve doğum sürecini daha rahat geçirmelerini sağlamak.
Hastanenin tüm doğum odalarının tek kişilik ve TDL (Travay, Doğum, Lohusa) odalarından oluştuğunu, tıbbi bir sorun olmadığı takdirde annenin yanında bir yakınının da kalabileceğini ekleyen Soysal, tüm gebeleri poliklinikten yararlanmaya davet ediyor.
Etlik Şehir Hastanesi Doğumhane Sorumlusu Ebe Meryem Özge Kutlu, uzun yıllardır ebelik yaptığını ve bu poliklinik sayesinde anne adaylarıyla doğum öncesinden itibaren iletişim kurarak, doğum sürecinde daha rahat olmalarını sağladıklarını söylüyor. Normal doğumda çeşitli yöntemler kullandıklarını ve bakanlığın düzenlemelerinden büyük memnuniyet duyduklarını ifade ediyor.
Ebe Kutlu, “Doğum anında biz de nefesimizi tutarız, bebek doğduğunda ise rahatlarız. Asla gebelerimizi yalnız bırakmak istemeyiz” diyerek mesleki heyecanını dile getiriyor.
33 haftalık hamile Büşranur Baştuğ ise, ilk gebelik deneyiminde bu polikliniğin doğru bilgi alma açısından çok faydalı olduğunu belirtiyor.
Kaynak: AA / Burcu Çalık Göçümlü – Sağlık Sağlık ankara
GENEL
49 dakika önceGENEL
51 dakika önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önceGÜNDEM
1 saat önce