DOLAR 34,0953 0.19%
EURO 38,0775 0.03%
ALTIN 2.834,070,18
BITCOIN 21424353.92268%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Harput Kalesi’nde 2 Bin 800 Yıllık Su Sarnıcının Restorasyonu Tamamlandı
16 okunma

Harput Kalesi’nde 2 Bin 800 Yıllık Su Sarnıcının Restorasyonu Tamamlandı

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 07:48
Harput Kalesi’nde 2 Bin 800 Yıllık Su Sarnıcının Restorasyonu Tamamlandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Elazığ’ın tarihi ve kültürel mirası, Harput Kalesi’nde gün yüzüne çıkarılan 2.800 yıllık Urartu dönemi su sarnıcıyla bir kez daha gözler önüne seriliyor.

Milattan önce 3. binyılda kurulan ve Urartu Krallığı tarafından surlarla çevrilen kalede 2004’ten beri süren arkeolojik kazılar ve restorasyon çalışmaları, bölgenin zengin tarihini gözler önüne seriyor.

Harput Kalesi, Urartuların yanı sıra Roma, Bizans, Sasani, Artuklu, Selçuklu, Dulkadiroğulları, Safevi ve Osmanlı gibi birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu medeniyetlerin izlerini taşıyan yapılar ve buluntular gün yüzüne çıkarılarak turizme kazandırılıyor.

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ndeki tarihi Harput Mahallesi’nde, Urartular tarafından kayalara inşa edilen kalenin orta mahalle bölümünde yer alan iki su sarnıcı, restorasyon çalışmalarıyla ziyaretçilere açılıyor.

2021’de restorasyonu tamamlanarak turizme kazandırılan 112 basamaklı su sarnıcının ardından 52 basamaklı ikinci su sarnıcının restorasyonu da tamamlandı. Yaklaşık 4,5 metre çapında ve 30 metre derinliğindeki bu sarnıç, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Elazığ Valiliği ve Fırat Üniversitesi’nin ortak çalışmalarıyla restore edildi.

Harput Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. İsmail Aytaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, su sarnıçlarının tarih ve turizm açısından büyük önem taşıdığını belirtti. Aytaç, “Harput Kalesi’nde çok sayıda küçük çaplı sarnıç bulunuyor. Bunlardan ikisi ise basamaklı ve büyük. İlki Selçuklular döneminde Belek Gazi tarafından haçlı kralının hapsedildiği zindan olarak biliniyordu ve daha önce turizme açılmıştı. İkinci basamaklı su sarnıcının da yakın zamanda restorasyonu tamamlandı. Bu sarnıç, doğal bir kaya içerisinde 4 metre çapında, 30 metre aşağıya doğru inen 52 basamaklı bir yapı. Giriş bölümünde hafifletme kemerlerinin olduğu tuğla tonozlar bulunuyor ve 3 su akıtma ve havalandırma boşluğu mevcut.” dedi.

Aytaç, Elazığ’ın milattan önce 8. yüzyıldan itibaren Urartu medeniyetine ev sahipliği yaptığını hatırlattı ve su sarnıçlarının Urartular’dan sonraki medeniyetler tarafından su temini için kullanıldığını belirtti. “Buranın önemi Türkiye’deki doğal kayalara oyulmuş en önemli, en büyük sarnıçlardan biri olmasıdır. Su bitince gıda deposu olarak da kullanılmış. Amacımız, kışın ılık, yazın serin olan bu mekanı, yaşanmışlıklarını ve buluntu örnekleriyle beraber gelen insanlarımız için ziyarete açmak. Ziyaretçilerin bölgenin tarihi hakkında fikir edinmelerini sağlamak istiyoruz.” diyen Aytaç, sarnıcın restorasyonunun tamamlandığını ve ulaşım yolunun düzenlenmesiyle ziyarete açılacağını ifade etti.

Harput Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP