DOLAR 34,0004 -0.19%
EURO 38,0601 0.39%
ALTIN 2.829,160,95
BITCOIN 21606284.82828%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Hamas ile İslami Cihad: İsrail, tüm Gazze’den çekilmeli | Dış Haberler
25 okunma

Hamas ile İslami Cihad: İsrail, tüm Gazze’den çekilmeli | Dış Haberler

Hamas ve Filistin İslami Cihad hareketleri, Tel Aviv ile herhangi bir mutabakatın sağlanması için İsrail’in Gazze Şeridi’nin tamamından çekilmesi şartında ısrarcı olduklarını vurguladı

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 10:46
Hamas ile İslami Cihad: İsrail, tüm Gazze’den çekilmeli | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamas, hareketin Şura Meclisi Başkanı Muhammed Derviş’in İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad Nahhale ve yardımcısı Muhammed el-Hindi ile yaptığı bir toplantı sonrasında bir açıklama yayınladı.

AA’nın haberine göre açıklamada, “Filistin halkının ve direnişin tavrı, herhangi bir anlaşmanın saldırıların tamamen sona ermesini, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesini, yeniden imarın başlamasını ve ciddi bir takas anlaşmasıyla ablukanın kaldırılmasını sağlaması gerektiği yönündedir” denildi.

Açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarının durdurulması ve insanlığa karşı suç işleyen işgalci liderlerin cezalandırılması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, ateşkes müzakerelerinin sonucu ne olursa olsun, Gazze Şeridi’ne insani yardımın hızlandırılması gerektiği belirtildi.

REKLAM

Hamas ve İslami Cihad yetkililerinin müzakerelerde gelinen noktayı ve İsrail’in arabulucuların çabalarını baltalayıcı tutumunu ele aldıkları ifade edildi. Açıklamada, saldırıları sürdürmekte ısrar ederek ve önceki teklifleri reddederek arabulucuların (Katar ve Mısır) çabalarını boşa çıkardığı için İsrail’in sorumlu olduğuna dikkat çekildi.

NETANYAHU, ANLAŞMA İÇİN YENİ ŞARTLAR ÖNEMSEMİŞTİ

ABD Başkanı Joe Biden, 27 Mayıs’ta İsrail ve Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkese varılması için bir öneri sunmuştu.

Netanyahu ise Biden’ın açıkladığı ateşkes taslağının İsrail’in önerisinden farklı olduğunu iddia ederek yeni şartlar talep etmişti.

İsrail Başbakanı, Gazze’yi ikiye ayıran Netzarim Koridoru ve Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru’nun yanı sıra Refah Sınır Kapısı’ndaki İsrail işgalinin devam etmesini talep etmişti. Ayrıca Hamas üyelerinin Gazze’nin diğer bölgelerinden kuzeye hareketinin engellenmesini şart koşmuştu.

Katar’ın başkenti Doha’da 15-16 Ağustos’ta, İsrail ve Hamas arasında esir takası ve Gazze’de ateşkes sağlanması için müzakereler yapılmıştı.

Hamas, ABD, Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda yürütülen müzakerelerde Netanyahu’nun yeni şartlar koyarak anlaşmaya varılmasını engellediğini belirtmişti.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP