DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Hamas: Gerçek bir müzakere yok, Netanyahu esir takası istediğinde bizler hazırız | Dış Haberler
16 okunma

Hamas: Gerçek bir müzakere yok, Netanyahu esir takası istediğinde bizler hazırız | Dış Haberler

7 Ekim'de başlayan İsrail-Hamas çatışmaları devam ederken açıklama yapan Hamas'ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, Gazze'de ateşkes ve esir takası için İsrail'le gerçek bir müzakerenin olmadığını söyledi ve "Netanyahu esir takası istiyorsa bizler hazırız" dedi

ABONE OL
Eylül 2, 2024 07:45
Hamas: Gerçek bir müzakere yok, Netanyahu esir takası istediğinde bizler hazırız | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamas’ın Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, İsrail’le Gazze’de ateşkes ve esir takası için gerçek bir müzakere yapılmadığını vurgulayarak, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu anlaşma isteği durumunda hazır olduklarını belirtti.

500 bin kişi katıldı! İsrail'de büyük protesto Haberi Görüntüle

Katar merkezli Al Jazeera Televizyonuna konuşan Hayye, “Şu an gerçek anlamda görüşmeler yapılmıyor, maalesef kaçamak ve zaman kaybı yaşanıyor. İki hafta boyunca görüşmeler devam etti fakat herhangi bir sonuç elde edilemedi. Eğer Netanyahu esir takası istiyorsa biz hazırız.” dedi.

Netanyahu’nun Gazze Şeridi’nin kuzeyini güneyinden ayıran Netzarim Koridoru ve Mısır-Gazze sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeme konusunda ısrarcı olduğunu hatırlatan Hayye, “Açıkça söylüyorum; Gazze Şeridi’nden tamamen çekilme olmadığı sürece anlaşma olmayacak.” şeklinde konuştu.

“ESİRLERİN BİR ANLAŞMAYLA AİLELERİNE KAVUŞMALARI MÜMKÜNDÜ”

Netanyahu’nun savaşı sürdürme arzusunda olduğunu söyleyen Hayye, çünkü anlaşmanın bir bedeli olacağını ve Netanyahu’nun bu bedeli ödemek istemediğini belirtti.

Gazze’nin Refah kentinde ölü bulunan 6 İsrailli esirle ilgili olarak Hayye, “Bu esirlerin bir anlaşmayla ailelerine kavuşmaları mümkün olabilirdi, ancak İsrail ordusu ve Netanyahu’nun ısrarı hem onların ölümüne hem de birlikte yaşayan ve onları koruyan onlarca kişinin ölümüne neden oldu.” dedi.

Bazı İsrailli esirlerin doğrudan İsrail askerlerinin ateşleriyle öldürüldüğünü belirten Hayye, Netanyahu ve ekibinin İsrailli esirlerle ilgilenmediğini vurguladı.

Hayye, Netanyahu’nun kendini kahraman göstermeye çalıştığını ifade ederek, “Bu 6 esiri doğrudan o işgalci öldürdü, bombardımanlarıyla onların ölümüne yol açtı.” dedi.

Öldürülen 6 esir arasında ABD vatandaşı bir gencin de bulunduğunu ve Katar’ın talebi üzerine olası bir esir takasında onu serbest bırakmayı hedeflediklerini belirten Hayye, şöyle devam etti:

“O gencin anne babasıyla konuştuğuna dair Katarlılara bir video kaydı teslim etmiştik. Genç, videoda İsrail hükümetine de seslendi. Kassam Tugayları, bir süre sonra o genç ve onu koruyanlarla iletişimin kesildiğini duyurdu. Bu, gencin doğrudan işgalci saldırısına uğradığını gösteriyor. O günden sonra kendisinden haber alınamadı ve diğer bazı esirlerle birlikte ölü bulundu.”

“MÜZAKERELERİN AKSAMASINDA ABD SORUMLUDUR”

Gazze’de ateşkes ve esir takası sürecindeki aşamaları da ele alan Hayye, Netanyahu’nun hiçbir aşamada anlaşmaya ilgi göstermediğini fark ettiklerini anlattı.

Netanyahu’nun ordusuyla yüzlerce Filistinlinin ölümüne neden olarak 2 veya 3 İsrailli esirin iade edilmesini sağlamak yerine esir takasıyla kurtarma seçeneğine sahip olduğunu belirten Hayye, şunları söyledi:

“Eğer Netanyahu gerçekten esir takası istiyorsa bunu hemen yapmaya hazırız. Aslında biz, esir takası ve halkımıza yönelik savaşın sonlandırılması için önemli ölçüde esneklik gösterdik. Müzakerelerin aksamasından ABD sorumludur. ABD, sunduğu teklifden bile hızla geri adım attı. Mart ayından beri arabulucular aracılığıyla görüşmeler devam ediyordu. Biz, ateşkes, esir takası, işgalcinin geri çekilmesi ve yeniden imar üzerinde yoğunlaştık.”

Başlangıçta her İsrailli askeri karşılığında 500 Filistinlinin serbest bırakılmasını, diğer her esir için de 250 kişinin serbest bırakılmasını istediklerini belirten Hayye, daha sonra arabulucuların müdahalesi ile her askeri karşılığında 500 kişi yerine 50 ve diğer esirler için 250 kişi yerine 30 kişinin serbest bırakılmasını istediklerini açıkladı.

ABD ve arabulucu ülkelerin bunu büyük bir esneklik olarak gördüklerini ancak sonuca ulaşmak için bir şey yapmadıklarını aktaran Hayye, İsrail’in bu esnekliğe karşılık olarak güneydeki Refah kentine kara saldırıları başlattığını ifade etti.

NETANYAHU’NUN ŞARTLARI

Hayye, Netanyahu’nun 27 Mayıs’ta sunduğu taslağın ABD Başkanı Joe Biden ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edildiğini belirterek, anlaşmanın gerçekleşebileceği umuduyla bu teklifi kabul ettiklerini, ancak buna rağmen İsrail’in yeni maceralara atıldığını anlattı.

Netanyahu’nun 2 Temmuz’dan sonra ABD ziyaretinden önce 27 Mayıs’ta belirtilen eski şartlarına aykırı yeni koşullar ortaya attığını belirten Hayye, Netanyahu’nun yeni şartlarında müebbet hapis cezasına çarptırılmış hiçbir esirin serbest bırakılmamasının yer aldığını belirtti.

Netanyahu’nun kendi teklifindeki her maddeye yeni bir şart eklediğini vurgulayan Hayye, Netzarim ve Philadelphi koridorlarının da bu şartlar arasında olduğunu ifade etti.

Hamaslı yetkili Hayye, “Tekrar ediyorum, Filistinli esirler serbest bırakılmadığı, savaş durmadığı ve işgalci İsrail geri çekilmediği sürece anlaşma olmayacak.” dedi.

ABD’nin İsrail’e teklifi yerine getirmesi için baskı yapması gerektiğini dile getiren Hayye, “Geçen hafta arabuluculara, 2 hafta boyunca neyin üzerinde anlaştıklarını sorduk. İşgalciyle herhangi bir sonuca varamadıklarını söylediler. Ne yazık ki görüşmeler Netanyahu’nun şartları etrafında dönüyor.” şeklinde konuştu.

Hayye, 2 Temmuz’da sunulan öneriye bağlı kaldıklarına dair arabulucu ülkelere bilgi verdiklerini söyledi.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 16 bin 673’ü çocuk, 11 bin 269’u kadın olmak üzere 40 bin 738 Filistinli hayatını kaybetti, 94 bin 154 kişi yaralandı.

Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP