DOLAR 34,1824 0.12%
EURO 38,2272 -0.1%
ALTIN 2.935,090,07
BITCOIN 22275613.68582%
İstanbul
25°

AÇIK

05:25

SABAHA KALAN SÜRE

Hamas, Blinken'ın "İsrail'in Gazze'de işlediği suçlarına ortak olmaktan yargılanması" çağrısında bulundu | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Hamas, Blinken'ın "İsrail'in Gazze'de işlediği suçlarına ortak olmaktan yargılanması" çağrısında bulundu | Dış Haberler
12 okunma

Hamas, Blinken'ın "İsrail'in Gazze'de işlediği suçlarına ortak olmaktan yargılanması" çağrısında bulundu | Dış Haberler

Hamas'tan yapılan açıklamada "Blinken'in suç teşkil eden bu davranışı karşısında ABD Kongresi ve ABD yargı organlarındaki şerefli kişilerin Dışişleri Bakanı'nın yaptıklarını soruşturması gerektiği" vurgulandı

ABONE OL
Eylül 26, 2024 07:47
Hamas, Blinken'ın "İsrail'in Gazze'de işlediği suçlarına ortak olmaktan yargılanması" çağrısında bulundu | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamas, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ı İsrail’in Gazze Şeridi’nde uyguladığı aç bırakma ve soykırım eylemlerine kasten iştirak etmekle suçladı ve uluslararası yargı kurumlarına Blinken’ı yargılamaları çağrısında bulundu.

Hamas’ın açıklaması, ProPublica’nın yayınladığı bir raporun ardından geldi. Raporda, ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu’nun İsrail’in Gazze’ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediğine dair raporlar sunduğu, ancak Blinken’ın Kongre’ye aksi yönde rapor sunarak İsrail’in askeri yardım almaya devam etmesini sağladığı belirtiliyordu.

Hamas, ProPublica’nın raporunun, Blinken’ın ABD Başkanı Joe Biden ile işbirliği içinde Kongre önünde İsrail’in Gazze’deki Filistin halkını açlığa mahkum ettiğini ve yardım engellemesini gizlemeye çalıştığını ortaya koyduğunu belirtti. Hamas, bunun İsrail’e silah tedarikini etkileyeceği endişesiyle yapıldığını ve Blinken ile Biden’ın Filistin halkına karşı işlenen soykırım suçuna bizzat iştirak etmeleri konusunda yeni bir kanıt olduğunu savundu.

Hamas, Blinken’ın suç teşkil eden bu davranışı nedeniyle ABD Kongresi ve ABD yargı organlarında bulunan kişilerin Dışişleri Bakanı’nın yaptıklarını soruşturması gerektiğini vurguladı.

Hamas, Blinken’ın izlediği yolun ister ABD silahlarıyla doğrudan öldürme yoluyla olsun ister İsrail’in uyguladığı aç bırakma politikalarına suç ortaklığıyla olsun, binlerce Filistinlinin ölümüne neden olduğunu belirtti.

Hamas, uluslararası yargı kurumlarını, özellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi’ni, ProPublica raporlarını ve haberleri ciddiye almaları ve Gazze Şeridi’ndeki Filistin halkının kasten aç bırakılmasına ve soykırım eylemlerine iştirak eden Blinken’e karşı yasaların gerektirdiği prosedürleri başlatmaları çağrısında bulundu.

BLINKEN’IN “İSRAİL GAZZE’YE YARDIMLARI ENGELLEMİYOR” RAPORU VERMESİ

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Gazze’deki insani krizi yeniden gündeme getirmesiyle, ProPublica adlı bağımsız araştırmacı gazetecilik organizasyonu, ABD’nin İsrail’e askeri yardımlarını nasıl devam ettirdiğine ilişkin önemli bir haber yayınladı.

ProPublica’nın özel haberine göre, USAID ve ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Mülteciler ve Göç Bürosu, Nisan ayında dışişleri bakanlığına sundukları iki ayrı raporda, “İsrail’in açık şekilde Gazze’ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediğini” ve dolayısıyla ilgili ABD yasalarını çiğnediğini sonucuna ulaştı.

Buna göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, ABD Dış Yardımlar Yasası’nın “620 I” bölümüne uygun şekilde kasıtlı olarak insani yardımları engelleyen İsrail’e ABD askeri yardımlarını durdurması gerekiyordu.

Ancak ABD Dışişleri Bakanı Blinken, söz konusu raporlardan kısa süre sonra 10 Mayıs’ta Kongre’ye sunduğu resmi bildirimde, “İsrail hükümetinin, ABD’nin insani yardımlarının ulaştırılmasını veya teslimini engellediği veya sınırlandırdığı değerlendirmesini yapmıyoruz.” ifadesini kullandı ve ABD’nin İsrail’e askeri yardımları devam etti.

İSRAİL’E 20 MİLYAR DOLARLIK SİLAH SATIŞI

İsrail’e koşulsuz destek vermekle eleştirilen ABD yönetimi, Ağustos ortasında yaptığı duyuruyla, bu ülkeye 5 ayrı pakette toplam 20 milyar dolarlık silah satışına onay vermişti.

Toplam değeri 18,9 milyar doları bulan 50 adet F-15IA ve 25 adet F-15I savaş uçağı ile bunların ilgili mühimmatları, tüm satışın içindeki en büyük payı oluşturuyordu.

Öte yandan 30 adet orta menzilli havadan havaya füze sistemi (AMRAAM) ile 32 binden fazla tank mermisi ve diğer ilgili ekipmanlar da diğer paketlerde yer almış, bunlara ilaveten 50 binden fazla top mermisi ile ilgili ekipmanların satışına da ayrı bir paket olarak onay verilmişti.

Toplam satış değeri 20,3 milyar doları bulan paket, Gazze’de ateşkes sürecinin belirsizliğini koruduğu ve bölgede gerginliğin yükseldiği bir dönemde onaylanmıştı.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP