DOLAR 34,0003 -0.19%
EURO 38,0748 0.4%
ALTIN 2.831,291,02
BITCOIN 21652465.10134%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

05:16

SABAHA KALAN SÜRE

Hamas: Biden'ın teklifine ve BMGK’nın ateşkes kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz | Dış Haberler
  • 7/24 Haber izle
  • Gündem
  • Avrupa
  • Hamas: Biden'ın teklifine ve BMGK’nın ateşkes kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz | Dış Haberler
15 okunma

Hamas: Biden'ın teklifine ve BMGK’nın ateşkes kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz | Dış Haberler

Hamas, ABD Başkanı Joe Biden’ın açıkladığı ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen ateşkes teklifine bağlı olduğunu yineleyerek, yeni önerilere gerek olmadığını vurguladı

ABONE OL
Eylül 6, 2024 08:48
Hamas: Biden'ın teklifine ve BMGK’nın ateşkes kararına bağlılığımızı teyit ediyoruz | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hamas Siyasi Büro Üyesi Halil el-Hayye, bir video açıklamasında, ABD Başkanı Joe Biden’ın Mayıs ayındaki konuşmasının ardından varılan anlaşmaya ve Hamas’ın 2 Temmuz’da onayladığı 2735 sayılı BMGK kararına bağlılıklarını yineledi.

Hayye, yapılacak herhangi bir anlaşmanın Gazze’ye yönelik saldırıların tamamen durdurulmasını, Philadelphi Koridoru dahil Gazze’den tam çekilmeyi, yerinden edilmiş halkın geri dönüşünü, insani yardım ulaşımını ve yeniden inşa sürecini kapsaması gerektiğini vurguladı.

Hayye, yeni öneriler veya tekliflerin, sıfır noktasına dönmeye veya İsrail’in kısır döngüsüne girmeye gerek olmadığının altını çizdi ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya anlaşmayı kabul etme konusunda baskı yapılması gerektiğini belirtti.

Hayye, Netanyahu ve hükümetini esir değişimi anlaşmasına varılmasının önündeki engel olarak tanımlar ve İsrailli esirlerin askeri güç kullanılarak kurtarılma politikasının başarısız olduğunu ve daha fazla esirin ölümüne yol açacağını söyledi.

Hayye, ABD yönetiminin İsrail’e “kör tarafgirlikten” vazgeçerek İsrail hükümetine baskı yapması gerektiğini ifade etti ve şunları ekledi:

“Yapılması gereken yeni formüller veya belgeler ortaya koymak değil, kısır döngüye girmek değil, sıfır noktasına dönmek değil, zaten yapılan emeğin üzerine inşa etmek, Biden’ın konuşmasında ve Hamas’ın 2 Temmuz’da kabul ettiği BMGK kararında belirtilenleri hayata geçirmektir.”

İsrail Başbakanı Netanyahu, bir önceki akşam, “İsrailli esirlerin Gazze’den kaçırılmasını engelleme” bahanesiyle Gazze-Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru’ndan çekilmeyeceklerini tekrarladı.

Netanyahu ve hükümeti, Hamas ile Gazze’de ateşkes ve esir takası müzakerelerinde mevcut tekliflere yeni maddeler ekleyerek anlaşmaya yanaşmamaktan suçlanıyor.

Gazze’ye yönelik saldırıların durması halinde aşırı sağcı koalisyon ortaklarının hükümeti devirme tehditleri karşısında Netanyahu, hem İsrail’de hem de uluslararası arenada ateşkes anlaşmasını sabote etmekle suçlanıyor.

Netanyahu’nun anlaşma taslağına eklediği maddelerin, özellikle Mısır-Gazze sınır hattı Philadelphi Koridoru’nda kontrolünü sürdürme ısrarının, müzakereleri zorlaştırdığı vurgulanıyor.

Bu süreçte İsrail, Gazze’deki şiddetini sürdürüyor. İsrail’in ABD’nin desteğiyle Gazze’ye yönelik saldırıları, 10 aylık süreçte çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere, 41 bine yaklaşan can kaybına yol açtı ve bölgede insanlık felaketi yaşanıyor.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.