DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139089-0.77485%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Haftada 1’den fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu
12 okunma

Haftada 1’den fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu

ABONE OL
Eylül 10, 2024 07:44
Haftada 1’den fazla yumurta yiyenlerde Alzheimer riski yüzde 47 daha düşük bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Son yapılan bir araştırmaya göre, haftada birden fazla yumurta tüketen kişilerde Alzheimer hastalığı riski %47 oranında daha düşük bulunmuştur. Bu bulgu, yumurtanın Alzheimer hastalığına karşı koruyucu bir rol oynayabileceğini düşündürmektedir.

Nöroloji Uzmanı Dr. Mihriban Andaç, yumurtanın Alzheimer riskini azaltmasında önemli rol oynayan kolin açısından zengin olduğunu belirtmiştir. Ancak, Dr. Andaç, tüketilen yumurtaların organik olması gerektiğinin altını çizmiştir. Organik yumurtaların kolin açısından daha zengin olduğu düşünülmektedir.

Kolin, beyin hücrelerinin iletişimini sağlayan ve hafıza, ruh hali ve kas kontrolü gibi önemli işlevleri düzenleyen asetilkolin adı verilen bir nörotransmitterin sentezinde önemli rol oynar. Bu nedenle yeterli kolin tüketimi, bilişsel işlevlerin korunmasına ve bazı nörolojik bozuklukların önlenmesine yardımcı olabilir.

Dr. Andaç, gençlerin ve çocukların günde 1-2 yumurta tüketmelerinin faydalı olacağını vurgulamıştır. Yumurta, büyüme ve gelişme için gerekli olan protein, vitamin ve mineraller açısından zengindir. Ayrıca, öğrenme, motivasyon, enerji, kas hareketleri ve uyku düzenini desteklediği de bilinmektedir.

Yumurtanın en sağlıklı tüketim şekilleri arasında haşlama ve poşe pişirme yöntemleri bulunmaktadır. Yumurta çiğ sebzelerle birlikte tüketildiğinde, E vitamini emiliminin arttığı da belirtilmiştir.

Kolesterol sorunu yaşayan yetişkinlerin haftada 4-5 yumurta tüketebileceği belirtilmiştir. Kolin açısından zengin diğer yiyecekler arasında tavuk eti, hindi eti, sığır eti, kabuklu deniz ürünleri, balık, ıspanak, brokoli, çiğ badem, ceviz, kaju, karnabahar ve keten tohumu yer almaktadır.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Sağlık

Sağlık Güncel

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP