Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianopolis Antik Kenti’nde, uzun yıllardır devam eden kazılarda önemli bir buluntu ortaya çıkarıldı: Yaklaşık 1600 yıllık Hazreti Süleyman betimli bir kolye ucu.
Antik kent, Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılmış ve Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğinde kazı ve restorasyon çalışmaları yürütülüyor.
Hadrianopolis, kiliselerin tabanındaki mozaiklerdeki hayvan tasvirleriyle ünlüdür ve “Karadeniz’in Zeugması” olarak anılır. Bugüne kadar antik kentte iki hamam, iki kilise, savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, kemerli ve kubbeli bir yapı, anıtsal kültik niş, surlar, villa, diğer anıtsal yapılar ve kült alanları keşfedildi.
Son kazılarda, milattan sonra 5. yüzyıla ait bir kolye ucu bulundu. Bu muska olarak kullanılan kolye ucu, Anadolu arkeolojisi için büyük önem taşıyor, çünkü benzeri bir örnek daha önce bu bölgede hiç görülmemişti.
Doç. Dr. Çelikbaş, gazetecilere verdiği demeçte, kolye ucunun iki yüzünde yer alan yazıtlar ve üzerindeki betimlemeyle önemli bir buluntu olduğunu belirtti. Kolye ucunun ön yüzünde Hazreti Süleyman, bir at üzerinde elinde mızrakla şeytanı mızraklar halde tasvir edilmiş. Çelikbaş, bu betimlemenin üç kutsal dinde de Hazreti Süleyman’ın önemine dikkat çekti.
Kolye ucunun üzerindeki yazıtta “Rabb’imiz kötülüğü yendi” yazıyor. Doç. Dr. Çelikbaş, bu muskanın Hadrianopolis’in askeri niteliğine işaret ettiğini belirtti. Daha önceki kazılarda, antik kentte bir süvari birliğinin varlığı tespit edilmişti.
Çelikbaş, Hazreti Süleyman’ın atlara olan ilgisi ve orduların komutanı olması nedeniyle, Hadrianopolis’teki Roma ve Bizans dönemi süvarilerinin de Hazreti Süleyman’ın koruması altında olduğunu belirtti. Ayrıca, Hazreti Süleyman’ın ilim ve hikmetle kuşandığına ve kararlarının günümüzde hala insanlar arasında etkili olduğuna da değindi.
Eserin arkasında ise dört kutsal meleğin (Azrail, Cebrail, Mikail ve İsrafil) isimleri yer alıyor. Bu da Anadolu arkeolojisinde benzeri görülmemiş bir buluntu.
Doç. Dr. Çelikbaş, betim açısından benzer bir örneğin Kudüs’te bulunduğunu ve bu iki eserin antik dönemde bölgenin önemli bir din merkezi olduğuna işaret ettiğini söyledi. Kolye ucunun yazı fontları ve stratigrafik veriye göre, milattan sonra 5. yüzyıla tarihlendirildiği belirtiliyor.
Kaynak: AA / Orhan Kuzu – Kültür Sanat Kültür Sanat Arkeoloji Eskipazar Eğitim Sanat”
GENEL
10 saat önceGENEL
10 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGÜNDEM
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önceGENEL
11 saat önce