Karabük’ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianapolis Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmaları, önemli buluntulara ulaştı. Arkeolojik kazılar sırasında 2. yüzyıla ait bir sikke ve 5. yüzyıla ait bir fibula gün yüzüne çıkarıldı. Bu buluntular, antik kentin zengin tarihine ışık tutuyor.
Budaklar köyünde bulunan Hadrianapolis Antik Kenti, M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş ve M.S. 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanılmış. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğindeki ekip, antik kentin mezarlarını inceleyerek önemli buluntulara ulaştı. Mezarlarda bulunan sikke, Nehir Tanrısı betimini taşıyor ve üzerinde “Kezios” yazısı bulunuyor. Bu sikkenin 2. yüzyıla ait olduğu düşünülüyor. Ayrıca, arbalet tipi fibula da 5. yüzyıla ait olduğu tahmin ediliyor.
‘LİTERATÜRDE OLMAYAN BİR BİLGİ’
Kazı Başkanı Doç. Dr. Ersin Çelikbaş, güney nekropoldeki mezarlarda elde edilen verilerin Roma Dönemi’nde Hadrianapolis’te ölü gömme geleneklerine dair önemli bilgiler sunduğunu ifade etti. Özellikle, Hadrianapolis’te basılmış bir sikkede yer alan Nehir Tanrısı betiminin altında “Kezios” yazısının bulunması dikkat çekici. Bu, Eskipazar Çayı’nın Antik Dönem’deki adının “Kezios” olduğunu gösteren ve literatürde bulunmayan bir bilgi. Mezardaki sikkenin “Charon sikkesi” olarak bırakılmış olması da, Hadrianapolis’te 2. yüzyılda da Roma İmparatorluğu’nda “Charon” geleneğinin devam ettiğini gösteriyor.
‘ÖLÜ GÖMME GELENEĞİ, YAKLAŞIK 300 YIL KESİNTİSİZ BİR ŞEKİLDE DEVAM ETMİŞ’
Doç. Dr. Çelikbaş, güney nekropolünde bulunan sikkenin 2. yüzyıla ait olduğunu, diğer buluntuların ise 5. yüzyıla ait olduğunu belirtti. Bu da, güney nekropoldeki ölü gömme geleneğinin yaklaşık 300 yıl kesintisiz devam ettiğini gösteriyor. Kaya mezarlarında bulunan bu buluntular, Güney Paflagonya bölgesinde nekropol kazısı yapılan tek antik kent olan Hadrianapolis’in kültürüne, sanatına ve dini inanışına dair önemli bilgiler sunuyor. Özellikle arbalet tipi fibulanın güzel süslemesi, bunun sadece kumaşları tutmak için değil aynı zamanda takı olarak da kullanıldığını gösteriyor. Antik Dönem’de fibulalar estetik amaçla da kullanılıyordu.
‘ROMA İMPARATORLUĞU’NUN GÜNEY PAFLAGONYA’DAKİ BİR KARARGAHI’
Doç. Dr. Çelikbaş, Hadrianapolis’in Roma İmparatorluğu’nun Güney Paflagonya’daki bir karargahı olduğunu artık kesin olarak belirlediklerini ifade etti. Bu sikke ve fibulanın burada bulunması, Hadrianapolis’in Roma döneminde Güney Paflagonya’daki bir askeri üs olduğunu kanıtlıyor. Mezarlarda bulunan bu eserler, burada askeri cenazelerin de gömüldüğünü gösteriyor.
Haber Murat ÖZELCİKARABÜK,
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Yerel Haberler Kültür Sanat Eskipazar Edebiyat Karabük Güncel Eğitim Sanat Roma”
GÜNDEM
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önce