Karabük’ün Eskipazar ilçesinde yer alan Hadrianapolis Antik Kenti’nde yürütülen kazılarda önemli buluntular gün yüzüne çıkarıldı.
Hadrianapolis Antik Kenti, Eskipazar ilçesine bağlı Budaklar köyünde M.Ö. 1. yüzyılda kurulmuş ve M.S. 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanılmış olduğu tahmin edilen bir antik kenttir. Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş liderliğindeki kazı çalışmaları, antik kentin tarihine ışık tutan buluntular ortaya çıkardı.
Kazı ekibi, mezarlardan 2. yüzyıla ait bir sikke ve 5. yüzyıla ait bir fibula keşfetti. Sikkenin üzerinde Nehir Tanrısı betimi ve “Kezios” yazısı yer alıyor. Doç. Dr. Çelikbaş, bu yazıtın Eskipazar Çayı’nın Antik Dönem’deki adının Kezios olduğunu gösterdiğini ve literatürde yer almayan önemli bir bilgi olduğunu belirtti. Sikkenin mezar içinde bulunması, Hadrianapolis’te 2. yüzyılda da Roma İmparatorluğu’nda yaygın olan “Charon sikkesi” geleneğinin devam ettiğini gösteriyor.
Doç. Dr. Çelikbaş ayrıca, güney nekropoldeki mezarlarda Roma Dönemi’ne ait ölü gömme geleneklerine dair önemli veriler elde edildiğini ifade etti. 2. yüzyıla ait sikke ve 5. yüzyıla ait fibula, yaklaşık 300 yıl kesintisiz devam eden ölü gömme geleneğinin bir kanıtı niteliğinde. Güney Paflagonya’da nekropol kazısı yapılan tek antik kent olan Hadrianapolis’te, mezarlarda bulunan buluntular, bölgenin kültürünü, sanatını ve dini inanışını yansıtıyor.
Doç. Dr. Çelikbaş, Hadrianapolis’in Roma İmparatorluğu’nun Güney Paflagonya’daki bir karargahı olduğuna dair kanıtların arttığını belirtti. Kazılan sikke ve fibula, Hadrianapolis’in Roma İmparatorluğu döneminde bir askeri üs olarak kullanıldığını gösteriyor. Mezarlarda bulunan eserler, burada askeri cenazelerin de defnedildiğini kanıtlıyor.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel Kültür Sanat Eskipazar Karabük Güncel Kültür Yaşam Roma”
GENEL
5 saat önceGENEL
5 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önce