DOLAR 34,0890 0.2%
EURO 38,1501 0.18%
ALTIN 2.846,500,62
BITCOIN 21761542.93726%
İstanbul
21°

HAFİF YAĞMUR

13:03

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753’üncü Yıl Dönümü Etkinlikleri
14 okunma

Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753’üncü Yıl Dönümü Etkinlikleri

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 09:47
Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753’üncü Yıl Dönümü Etkinlikleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hacı Bektaş Veli’nin Hakk’a Yürüyüşünün 753’üncü Yıl Dönümü etkinlikleri için Hacıbektaş ilçesine akın edenler, Alevi Bektaşi inancının kutsal mekanlarını ziyaret etme fırsatı buluyor.

İlçede dün başlayan ve pazar akşamı sona erecek olan anma etkinliklerine yurt içinden ve dışından binlerce kişi katılıyor. Vatandaşlar, Alevi Bektaşi inancına göre kutsal kabul edilen mekanları dolaşarak dua ediyor.

13. yüzyılda Anadolu’ya gelen Hacı Bektaş Veli’nin, kendi adını taşıyan ve talebe yetiştirmek için kurduğu külliye, Aslanlı Çeşme ve türbeler, ziyaretçilerin yoğun ilgisini çekiyor.

Külliyeyi gezen ziyaretçiler, burada kullanılan eşyaların sergilendiği müzeyi ve diğer eklentileri de inceliyor.

Yunus Emre, Pir Sultan Abdal ve Aşık Veysel gibi önemli şahsiyetlerin heykellerinin bulunduğu alanda fotoğraf çektiren ziyaretçiler, 17 Mayıs 2002’de vefat eden Aşık Mahsuni Şerif’in vasiyeti üzerine defnedildiği kabirde de dua ediyor.

Özellikle ilçe girişindeki Çilehane mevkisinde, Hacı Bektaş Veli’nin inzivaya çekilip ibadet ettiği bilinen mağaranın çıkış noktasında bulunan ve günahkarların geçemeyeceğine inanılan “delikli taş” yoğunluk oluşturuyor.

“Delikli taştan sadece kalbi temiz insanlar geçebilir.”

Kahramanmaraş’tan gelen Sait Bilge, AA muhabirine, delikli taştan rahatlıkla geçmenin mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, “Allah herkese rızık versin, birlik ve beraberlik olsun diye dua edip delikli taştan geçtim. Dürüst olan, kul hakkına girmeyen iyi insanlar delikli taştan rahatlıkla geçebilir.” dedi.

Salih Başer de etkinliklere katılmak için ailesiyle Kahramanmaraş’tan ilçeye geldiğini belirterek, “Hacıbektaş’ta her ağustos ayında düzenlenen etkinliklere katılıyorum. Buraya her yıl geliyorum ama delikli taşı ilk kez ziyaret ediyorum. Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre, Taptuk Emre gibi isimler, Türk-İslam davasına büyük hizmetler etmiş önemli şahsiyetlerdir. Osmanlı döneminden beri İslamiyet’i insanlığa yaymışlardır. Burada bu değerli kişilerin izlerini sürüyoruz.” şeklinde konuştu.

Kırşehir’den ilçeye gelen Sinan Uluç ise ailesiyle birlikte hafta sonuna kadar ilçedeki kutsal mekanları gezeceklerini belirterek, “Kızım ve eşimle gelip dualarımızı ettik. Delikli taştan kalbi temiz insanlar geçebilir. Kötü insanların geçemeyeceğine inanılıyor. Buranın önemi de buradan kaynaklanıyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Hacı Bektaş Veli Hacıbektaş Yerel Haberler Kültür Sanat Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP