DOLAR 34,1134 0.28%
EURO 38,1128 0.13%
ALTIN 2.860,221,10
BITCOIN 21659102.3108%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

12:47

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Günlük 4.3 milyon ekmek çöpe gidiyor
10 okunma

Günlük 4.3 milyon ekmek çöpe gidiyor

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 17:00
Günlük 4.3 milyon ekmek çöpe gidiyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye, her gün 4,3 milyon ekmek çöpe atarak dünyada en fazla ekmek israfı yapan ülkeler arasında 3. sırada yer alıyor.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, dünyada yılda 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini belirterek, bu oranı “çok büyük ve ciddi” olarak nitelendirdi.

Birleşmiş Milletler’in raporlarına göre, üretilen gıdanın yaklaşık üçte biri israf ediliyor. Bu, dünya genelinde 1,3 milyar ton yiyeceğin çöpe gitmesi anlamına geliyor. Gıda israfının nedenleri arasında üretim fazlası, lojistik sorunlar, ambalajlama hataları ve tüketici alışkanlıkları bulunuyor.

Doç. Dr. Hastaoğlu, Türkiye’nin ekmek israfında 3. sırada yer almasının temel sebebinin bilinçsiz tüketim olduğunu vurgulayarak, “Dünyada en çok ekmek israf eden 3. ülke haline gelmemizin en büyük nedeni bilinçsiz olmamız” dedi.

Gıda israfını önlemenin yollarından biri de planlı ve bilinçli alışveriş yapmak. Doç. Dr. Hastaoğlu, “Gıda israfını azaltmanın bir yolu da planlı ve bilinçli alışveriş yapmaktır. Bu listeyi yaparken de bütçemize uygun ihtiyacımız olan şeyleri ihtiyacımız kadar almamız gerekir” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Gıda israfının sadece ekonomik bir sorun olmadığını, aynı zamanda çevre ve gelecek nesiller üzerinde de olumsuz etkilerinin olduğunu belirten Doç. Dr. Hastaoğlu, “Gıda bizim gezegenle aramızda kurduğumuz en önemli bağ. Gıda israfı, tüketilebilir düzeyde ki gıdanın ya tüketilmez hale gelmesi ya da son kullanma tarihinin geçmesiyle birlikte artık insanların tüketemeyeceği aşamaya gelmesi demektir. Dünyada üretilen gıdanın 3’te 1’i israf ediliyor. Bu durum tüketilmeden israf olması demek. Hasattan son tüketiciye kadar herkesin sorumluluğunda olan, bu süreç içerisinde herkesi etkileyebilecek sadece gıda üreticisini değil hem çevreyi hem doğayı hem de gelecek nesilleri etkileyecek unsurlar arasında yer almakta. 2023 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün açıkladığı rapora göre yılda 1.3 milyar ton gıda israf ediliyor. Ülkemizde ise günde 4.3 milyon adet ekmek israf ediliyor. Genel olarak bakıldığında dünyada üretilen gıdanın 1/3’inin israf edilmesi çok büyük ve ciddi bir oran. 2050 yılında nüfus artışıyla gıda ihtiyacımız yüzde 60 oranında artacağın ön görülmekte. Biz gıda israfının yarısını bile engellesek 2040 – 2050 yıllarında yaşanması muhtemel olan gıda savaşının da önüne geçebilir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Ekmek Çevre Sağlık Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP