DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Güney Kore'de doktorların grevi nedeniyle kanser ameliyatlarının sayısı düştü | Dış Haberler
11 okunma

Güney Kore'de doktorların grevi nedeniyle kanser ameliyatlarının sayısı düştü | Dış Haberler

Güney Kore'de doktorların uzun süredir devam ettirdiği grevin kanser ameliyatlarının sayısında düşüşe neden olduğu bildirildi.

ABONE OL
Eylül 9, 2024 07:45
Güney Kore'de doktorların grevi nedeniyle kanser ameliyatlarının sayısı düştü | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güney Kore’de doktorların grevi nedeniyle kanser ameliyatlarında önemli bir düşüş yaşandı. Demokrat Parti Temsilcisi Kim Yoon, Sağlık Sigortası İnceleme ve Değerlendirme Servisinin (HİRA) verilerine göre, Şubat ile Haziran arasında kanser ameliyatları 2023’ün aynı dönemine kıyasla yüzde 16,3 oranında azaldı. Bu dönemde 57 bin 244 kanser ameliyatı gerçekleştirilirken, 2023’te bu sayı 11 bin 181 daha fazlaydı.

Ülkenin “beş büyük hastanesi” olarak bilinen sağlık kuruluşlarında ise kanser ameliyatlarındaki düşüş yüzde 29’a ulaştı. Kore Kanser Hastaları Hakları Konseyi, bu durumun kanser hastaları için endişe verici olduğunu belirterek, ameliyatın kanser hastaları için en temel tedavi yöntemi olduğunu ve doktorların hastaların hayatlarını görmezden geldiğini söyledi.

Grevin Nedeni

Doktorların grevi, Sağlık Bakanlığının kırsal ve önemli tıbbi alanlarda sağlık hizmetlerinin yetersizliğini gidermek amacıyla tıp fakültesi kontenjanlarını 2 bin kişi artırma kararına dayanıyordu. Doktorlar, bu kararın tıbbi eğitim ve hizmet kalitesini bozacağı gerekçesiyle 20 Şubat’ta başkent Seul’de ve diğer şehirlerde protestolar düzenlemiş, binlerce stajyer doktor da istifa etmişti.

Stajyer doktorların istifasının ardından hükümet, 8 Mart’ta hemşirelere acil servisteki hastalara kalp masajı ve ilaç tedavisi uygulama izni verdi. Ancak, doktorların grevi devam etti. Tıp profesörleri, 16 Mart’ta stajyer doktorların istifası konusunda hükümetten çözüm bulmasını isteyerek, 25 Mart’tan itibaren çalıştıkları üniversitelere istifalarını sunacaklarını açıklamıştı.

Hükümet ise tıp profesörlerinin istifasını “Kore halkına şantaj yapmak” olarak niteledi. Protestolar devam ederken, 2 bin ek kontenjan, ülkedeki üniversitelere paylaştırıldı, ancak başkent Seul’deki tıp fakültelerine ek kontenjan verilmedi.

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 1 Nisan’da yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, tıp fakültesi kontenjanlarının artırılmasına yönelik protestolara karşı geri adım atmayacaklarını söyledi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP