DOLAR 34,0875 0.19%
EURO 38,0858 0%
ALTIN 2.834,930,22
BITCOIN 21474673.46901%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Güneşe Maruz Kalma Göz Altındaki Koyu Halkaları Artırıyor
23 okunma

Güneşe Maruz Kalma Göz Altındaki Koyu Halkaları Artırıyor

ABONE OL
Ağustos 23, 2024 08:49
Güneşe Maruz Kalma Göz Altındaki Koyu Halkaları Artırıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Güneş Altındaki Koyu Halkalara Dikkat!

Medicana Çamlıca Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Çalka, göz altındaki koyu halkaların güneş ışığına maruz kalma sonucu daha belirgin hale gelebileceğini belirtti. Hastaneden yapılan açıklamada, bu koyu halkaların sadece yorgun ve yaşlı bir görünüme neden olmakla kalmayıp, aynı zamanda kişilerin öz güvenini de olumsuz etkileyebileceği vurgulandı.

Prof. Dr. Çalka, “periorbital hiperpigmentasyon” olarak da bilinen göz altı koyuluklarının, ciltte renk değişikliği olarak görüldüğünü ve çeşitli nedenlere bağlı olabileceğini açıkladı. Göz altı morluklarının ise bu alanda oluşan halkaların koyulaşmasıyla kendini gösterdiğini ve kişilerin doğal ten rengine göre mavi, mor, siyah ya da kahverengi tonlarında olabileceğini ifade etti.

Çalka, aşırı melanin üretimi anlamına gelen hiperpigmentasyonun, güneş ışığına maruz kalma ve inflamasyonla daha da belirgin hale gelebileceğini belirtti. Güneş kremi kullanımı, güneş gözlüğü takılması ve güneşin en yoğun olduğu saatlerde gölgede kalmanın cildi korumaya yardımcı olacağını vurguladı.

Yetersiz uyku ve düşük uyku kalitesinin de göz altı koyuluklarına katkıda bulunduğunu belirten Çalka, düzenli bir uyku rutini oluşturmanın ve kaliteli uykuya öncelik vermenin koyu halkaların görünümünü en aza indirmede etkili olacağını söyledi. Ayrıca, mevsimsel alerjiler ve alerjik konjoktivit, göz altında inflamasyona ve sıvı birikimine neden olabileceğini ve gözleri sık sık ovuşturmanın da kan damarlarının çatlamasına yol açabileceğini belirtti.

Yaşlandıkça cildin yapısını ve esnekliğini sağlayan kolajen ve elastin proteinlerindeki kaybın, cildin incelmesine ve gölgelerin daha belirgin hale gelmesine neden olduğunu belirten Çalka, göz altı halkalarının görünürlüğünü azaltmak için kafein, niasinamid, peptitler, hyaluronik asit ve retinol içeren kremleri düzenli olarak kullanmanın önemli olduğunu vurguladı. Soğuk kompresler, salatalık dilimleri veya soğuk çay poşetleri de göz altı bölgesini yatıştırmak ve nemlendirmek için alternatif olarak kullanılabilir.

Çalka, susuz kalmanın (dehidrasyon) vücut dokularının küçülmesine neden olarak koyu halkaları daha belirgin hale getirebileceğini ve yeterli su içmenin önemli olduğunu belirtti. Yaşam tarzının da koyu halkaların oluşumunda etkili olduğunu ifade eden Çalka, sağlıklı bir yaşam tarzının, cildin genel görünümü üzerinde olumlu bir etkiye sahip olacağını vurguladı. Alkol tüketiminden ve sigaradan kaçınmanın, dengeli beslenmenin ve düzenli egzersiz yapmanın cildin daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunacağını belirtti.

Çamlıca Güneş Güzellik Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP