İstanbul’daki barajların doluluk oranları ve özellikle 7 Kasım’daki doluluk seviyeleri vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İSKİ tarafından paylaşılan baraj doluluk oranları ve bu oranların 2024 yılı içinde nasıl değiştiği de araştırılıyor. Alibeyköy, Kazandere ve Papuçdere barajlarında doluluk oranı %10’un altına düştü. Bu durum, su kaynaklarının azalması ve kuraklık endişelerini beraberinde getiriyor.
İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyükşehirlerdeki barajların doluluk oranları, su kaynaklarının yönetimi açısından büyük önem taşıyor. Özellikle yağış miktarına bağlı olarak değişen bu oranlar, ülke genelinde sıkça gündeme geliyor.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından açıklanan verilere göre, 7 Kasım 2024 Perşembe günü barajların doluluk oranları şu şekilde:
Alibeyköy Barajı’nın doluluk oranı Ocak 2024’te %76,6 iken bugün itibarıyla %6,07’ye düştü. Bu durum, baraj gölünün büyük bir kısmının kurumasına ve geçmişte suyla dolu olan alanlarda büyükbaş hayvanların otlatılmasına neden oldu. Ayrıca, suyun çekilmesiyle tarihi su kemerleri de gün yüzüne çıktı. Alibeyköy Barajı’ndaki doluluk oranı, son 10 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
İSKİ verilerine göre, bu yıl barajlara düşen yağış miktarı da önceki yıllara göre oldukça azaldı. 2023 yılında metrekareye 852 kilogram yağış düşen İstanbul barajlarında, bu yıl sadece 480 kilogram yağış düştü. Bu rakam, son 10 yılın en düşük yağış miktarı olarak belirtildi. 2021 yılında ise İstanbul barajlarına metrekareye 901,3 kilogram yağış düşmüştü.
EN YÜKSEK DOLULUK ORANI ELMALI, EN DÜŞÜK ALİBEYKÖY
İstanbul barajları arasında en yüksek doluluk oranı %51,93 ile Elmalı Barajı’nda, en düşük doluluk oranı ise %6,07 ile Alibeyköy Barajı’nda ölçüldü. İstanbul’daki barajların bugünkü doluluk oranları şöyle:
Ömerli %26,83, Darlık %32,24, Elmalı %51,93, Terkos %40,67, Alibeyköy %6,07, Büyükçekmece %32,46, Sazlıdere %41,93, Istrancalar %34,14, Kazandere %8,27, Papuçdere %7,95
Barajların doluluk seviyesi, artan yağışlara bağlı olarak değişmektedir. İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerdeki baraj doluluk oranları, su kaynaklarının yönetiminde önemli rol oynar.
GÜNCEL BARAJ DOLULUK ORANLARI İÇİN TIKLAYINIZ
Aktif kullanılabilir doluluk oranı şu şekilde hesaplanır:
Toplam hacim – ölü hacim hacimdeki su miktarı = Kalan su miktarı ÷ toplam hacim × 100 = Yüzdelik oranı
Haberler.com / Sena Demiröz – Gündem Baraj Doluluk Oranı Hava Durumu Soğuk Haber Kırklareli İstanbul Çevre Yaşam Dünya Vize İSKİ”
GENEL
15 dakika önceGENEL
15 dakika önceGENEL
16 dakika önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGENEL
1 saat önceGÜNDEM
2 saat önce