DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2144835-0.02851%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Gümrük Kaçakçılığı ile Mücadelede Dedektör Köpeklerin Rolü
15 okunma

Gümrük Kaçakçılığı ile Mücadelede Dedektör Köpeklerin Rolü

ABONE OL
Ağustos 14, 2024 09:56
Gümrük Kaçakçılığı ile Mücadelede Dedektör Köpeklerin Rolü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gümrük kaçakçılığının önlenmesinde önemli bir rol üstlenen dedektör köpekler, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki Köpek Eğitim Merkezi’nde titizlikle eğitilerek yetiştiriliyor. Merkezde, bu hassas burunlu dostlarımızın sağlıkları için özel veterinerlik hizmeti de sunuluyor.

Ticaret Bakanlığı’nın kaçakçılık mücadelesinde görev alan 242 dedektör köpek, bu yıl 906 olayda 12 ton 289 kilo uyuşturucunun ele geçirilmesinde etkili olmuştur. Çay-tütün dedektör köpekleri 157 olaydan 120’sinde, canlı insan arama dedektör köpekleri 294 düzensiz göçmen olayının 130’unda, nakit kontrol dedektör köpekleri 34 olaydan 15’inde, patlayıcı-silah ve mühimmat dedektör köpekleri ise 4 olaydan 2’sinde görev almıştır.

Kaçakçılık ile mücadelede büyük önem taşıyan dedektör köpekler, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü’nün Ankara’daki Köpek Eğitim Merkezi’nde eğitim ve yetiştirme programından geçiyor. Avrupa’da köpek eğitim merkezleri veterinerlik hizmetlerini satın alma yöntemiyle sağlarken, Bakanlığa ait merkezde hassas burunlu dostlarımız için özel bir veteriner kliniği bulunmaktadır. Operasyonlarda yaralanan veya hastalanan köpekler, röntgen, ultrason, endoskopi, görüntüleme cihazları ve diğer tıbbi ekipmanların bulunduğu klinikte tedavi ediliyor ve gerektiğinde ameliyatlar gerçekleştiriliyor. Köpeklerin genel muayeneleri ve aşı uygulamaları da burada yapılıyor.

‘400 AMELİYAT GERÇEKLEŞTİRİLDİ’

Gümrükler Muhafaza Genel Müdür Yardımcısı Yaşar Baltacı, kliniğin 10 yıldır hizmet verdiğini ve 3 veteriner hekimin görev yaptığını belirterek, “Kliniğimiz, veteriner hekim odaları, gözetim odası, muayenehane, ameliyathane, röntgen odası ve laboratuvardan oluşuyor. Bugüne kadar yaklaşık 400 ameliyat gerçekleştirildi. Bunlardan ilginci ise akciğer tümörü rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçiren ve solunum problemi nedeniyle hayatını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalan bir köpeğimiz, uzman hekimlerimiz tarafından yapılan müdahale sonrasında sağlığına kavuşturuldu. Görev köpeklerinde genellikle ortopedik rahatsızlıklar görülebiliyor. Kliniğimizde köpeklerin genel muayenesi, aşı uygulamaları, dahili ve cerrahi operasyonları gerçekleştiriliyor. Köpek Eğitim Merkezi tarafından köpeklerin muayenesi, yavru köpeklerin yetiştirilmesinde hizmetler ve taşrada görevli idarecilerimize yönelik danışmanlık hizmetleri de veriliyor” dedi.

‘MERKEZDE 69 KÖPEK YETİŞTİRİLDİ’

Köpeklerin göreve başlamadan önce 3 ayda bir rutin kontroller yapıldığını ve bu kontroller sırasında aşı ile ilaç uygulamalarının yapıldığını söyleyen Yaşar Baltacı, “Köpekler merkeze geldikten sonra hem genel muayenesi hem de kan analizleri yapılıyor. Ayrıca ortopedik kontrolleri de gerçekleştiriliyor. Taşrada görev yapan yavru köpeklerimizin 69 tanesi de köpek eğitim merkezinde yavru eğitim programı kapsamında yetiştirilmiştir. Yapılan rutin kontroller ve aşı ilaç uygulamaları sayesinde ciddi sağlık problemleriyle çok nadir karşılaşıyoruz ancak böyle bir durum olduğunda uzman hekimlerimiz müdahale ediyor. Burada çok ilginç olaylarla da karşılaşıyoruz. Yaklaşık 40 gün önce doğum yapan ‘Maya’ isimli köpeğimizin yavrularından biri dünyaya geldi ve kemik gelişimi sonrasında uzman hekimlerimiz tarafından yine zor bir operasyon olan protez ayak ameliyatı gerçekleştirecek” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hayvanlar Politika Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP