DOLAR 34,2359 -0.04%
EURO 37,5143 -0.35%
ALTIN 2.861,27-0,88
BITCOIN 2113932-1.01753%
İstanbul
22°

AÇIK

19:59

YATSIYA KALAN SÜRE

Grip Aşısı Uyarısı: 65 Yaş Üstü Kişiler İçin Zaman Daralıyor
10 okunma

Grip Aşısı Uyarısı: 65 Yaş Üstü Kişiler İçin Zaman Daralıyor

ABONE OL
Ekim 9, 2024 09:48
Grip Aşısı Uyarısı: 65 Yaş Üstü Kişiler İçin Zaman Daralıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, mevsim geçişinin grip vakalarında artışa yol açtığını belirtti. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik hastalığı bulunan kişilerin 15 Kasım’a kadar grip aşısı yaptırmaları konusunda uyarıda bulundu.

Şener, son günlerde grip şikayetiyle hastaneye başvuranların sayısında bir artış olduğunu gözlemlediklerini ifade etti. Birçok kişinin ise evde ilaç tedavisi ile süreci atlatmaya çalıştığını belirtti.

Kovid-19, influenza ve grip virüslerinin birbirinden ayırt edilmesinin zor olduğunu vurgulayan Şener, “Üst solunum yolu enfeksiyonlarında burun akıntısı ve tıkanıklığı ön plana çıkıyorsa rinovirüs enfeksiyonu olabilir. Boğaz ağrısı, yanma, kuru öksürük ve eklem-kas ağrıları ise korona veya influenza belirtilerine işaret edebilir. Özellikle gece gündüz sıcaklık farkının artması, virüs yayılımının başlaması için uygun bir ortam yaratıyor.” dedi.

Şener, okulların açılmasıyla birlikte çocuk ve gençlerin enfeksiyonları evlere taşıdığını, bu kişilerin hastalığı hafif atlatırken, grip aşısı olmayan 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bireylerde ağır semptomlar görülebileceğini vurguladı.

Grip aşısının önemine dikkat çeken Şener, şunları söyledi: “65 yaş üstü bireylerin 15 Kasım’a kadar grip aşısı olmaları gerekiyor. Aşı olmayan grupta yaygın akciğer enfeksiyonu ve zatürre görülme sıklığı artıyor. Grip aşısı hastalığın yayılımını engellemese de bireysel korunma için önemlidir. Aşının ağır akciğer enfeksiyonu geçirmeyi ve yoğun bakıma yatmayı önlemede etkisi büyük. Aşı olmak grip olmayacağınız anlamına gelmez ancak hastalığı hafif atlatmanızı ve komplikasyon riskini azaltmanızı sağlar.”

Prof. Dr. Alper Şener, grip ve benzeri enfeksiyonlardan korunmak için kapalı veya iyi havalandırılmayan ortamlarda maske kullanmanın da önemli olduğunu belirtti.

Katip Çelebi Grip Aşısı Eğitim Sağlık İzmir Aşı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.