Konya’da yaşayan, iki üniversite mezunu ve görme engelli Mehmet İpek, 32 yaşında olmasına rağmen Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi çağrı merkezinde, telefon trafiğini yönetme konusunda oldukça başarılı bir şekilde görev yapıyor. Doğuştan görme engelli olan İpek, daha önce bu alanda hiçbir deneyime sahip olmamasına rağmen 9 yıl önce üniversitenin çağrı merkezinde çalışmaya başlamış.
İlk zamanlarda Braille alfabesiyle oluşturduğu bir rehber ve yardımcı programların desteğiyle çağrıları yönlendiren İpek, zamanla bu desteğe ihtiyaç duymadan, tüm çağrıları hafızası sayesinde yönlendirmeye başlamış. İpek, işini severek yaptığını ve çağrı merkezinin ilk personellerinden biri olduğunu belirtiyor.
İşe başlangıçta görevini yerine getiremeyeceği endişesiyle başlayan İpek, zamanla birçok telefon numarasını ezberlediğini fark etmiş. Aktardığı numaralar, kendiliğinden hafızasına yerleşmeye başlamış ve bir süre sonra kendine bile şaşırarak ezberden numaraları aklında tutmaya başlamış.
Belirli aralıklarla numaraları kontrol ederek, değişen ya da yeni eklenenleri hafızasına kaydeden İpek, üniversitenin dahili numaraları, çevresindeki kişilerin, akrabalarının ve esnafın telefon numaralarını ezbere biliyor. Telefon rehberine hiç ihtiyaç duymayan İpek, neredeyse bin civarında telefon numarasını ezbere biliyor ve her geçen gün bu sayı artmaya devam ediyor. Bu kadar çok numara bildiğini öğrenenler ve işini ezbere yaptığını görenler hayretler içinde kalıyor.
Yoğunluk içinde bile, aradaki kişileri ve işlerini uyumlu bir şekilde yönetmeyi başarıyor İpek. Hayatın her alanına pozitif bakmayı tercih eden İpek, emek vermenin ve kendine güvenmenin önemini vurguluyor. “Gönül gözün açık olsun” sözünün, aslında zihinsel bir durumun yansıması olduğunu düşünerek, görme engelli olmanın çok zor olmasına rağmen pozitif bakış açısıyla her şeyi güzel bir şekilde yaşayabileceğini savunuyor.
İpek, başaramayacağım dediği birçok şeyi başardığını, çünkü insanın isteyince ve hayal edince her şeyin mümkün olduğunu düşünüyor. Asıl önemli olanın, zihindeki engelleri aşmak olduğunu vurguluyor. “Görme engelliyim, hiçbir iş yapamam, böyle oturayım” diyerek bu düşünceyi bilinçaltına yerleştirirseniz başarılı olamazsınız diye ekliyor.
Kaynak: AA / Serhat Çetinkaya – Güncel Mehmet İpek Güncel Rehber Eğitim Yaşam konya”
GÜNDEM
5 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
6 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
7 saat önceGENEL
8 saat önceGüvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.