DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2139693-0.61112%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Giresun’un Asırlık Lezzeti: Susamsız Pekmezli Simit
4 okunma

Giresun’un Asırlık Lezzeti: Susamsız Pekmezli Simit

ABONE OL
Eylül 22, 2024 08:47
Giresun’un Asırlık Lezzeti: Susamsız Pekmezli Simit
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Giresun’un asırlık lezzet mirası, susamsız pekmezli simit, şehrin kültürel zenginliğinin önemli bir parçasıdır.

Giresun simidi, ekşi maya ile hazırlanıp, pekmezde bekletildikten sonra odun ateşinde pişirilen, benzersiz bir tat sunar.

GİRESUN – Yaklaşık 500 yıllık bir geçmişe sahip Giresun simidi, taş fırınlarda özenle hazırlanıyor. Hamur, kaynar suda haşlandıktan sonra üzüm pekmezi ile lezzetlendiriliyor ve odun ateşinde pişiriliyor.

Giresun simidi, doğal malzemeler kullanılarak, geleneksel yöntemlerle üretiliyor. Ekşi maya ile yapılan hamur, su, un ve tuz gibi basit malzemelerle hazırlanıyor. Hamurun elle işlenmesi ve üzüm pekmezli suda bekletilmesi, Giresun simidini diğer simitlerden ayıran en önemli özelliklerdir.

Simit, iller arasında rekabet konusu haline gelmiş.

35 yıldır Giresun’da simit ustalığı yapan Engin Karakaya, Giresun simidinin yöre halkı için önemine dikkat çekiyor. “Giresun simidi, Giresun’a has bir lezzettir,” diyor. “Komşu illerle tatlı bir rekabet var, ancak biz Giresun simidinin benzersiz olduğuna inanıyoruz.”

Karakaya, simidin tarihçesini de paylaşıyor. “Giresun simidinin, Rumlardan miras kaldığı söylenir. Ekşi maya ile hazırlanan hamur, dinlendirildikten sonra elle şekillendiriliyor. Daha sonra kaynar suda haşlanıp üzüm pekmezli suda bekletiliyor ve ormangülü odunuyla pişiriliyor.” dedi.

Günde 20 bin simit üretiliyor.

Kumyalı Simit Fırını’nda her gün 15 ila 20 bin simit üretiliyor. “Bu simitler sadece şehir içinde değil, yurt dışına da gönderiliyor,” diyor Karakaya. “Simitlerimiz Amerika’ya kadar gidiyor. Dünyanın dört bir yanındaki Giresunlular, bu lezzeti özleyip yanlarında götürüyor.”

Giresun'un Asırlık Lezzeti: Susamsız Pekmezli Simit
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / AHMET BİLGE – Kültür Sanat

Kültür Sanat Gastronomi Giresun Güncel Kültür Yaşam Simit

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP