DOLAR 34,0204 -0.14%
EURO 38,0462 0.3%
ALTIN 2.826,100,84
BITCOIN 21526436.10222%
İstanbul
21°

AZ BULUTLU

19:14

AKŞAMA KALAN SÜRE

Gıdaların beğenisinde tadından önce rengi geliyor
20 okunma

Gıdaların beğenisinde tadından önce rengi geliyor

ABONE OL
Ağustos 17, 2024 07:44
Gıdaların beğenisinde tadından önce rengi geliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gıdaların beğenilirliğinde tat, renk gibi bir dizi faktörden etkilenir. Renk, özellikle pazarlamada önemli bir rol oynar ve tüketicilerin algılarını büyük ölçüde etkiler.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Gastronomi Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Emre Hastaoğlu, gıdaların rengi ve tadı arasındaki ilişkiye dikkat çekti. Hastaoğlu, renklerin pazarlamada en önemli unsurlardan biri olduğunu vurgulayarak, yiyeceklerin kokusu, fiyatı ve tadı kadar renginin de gastronomi açısından hayati önem taşıdığını belirtti.

Restoranlarda, masanın, tabağın ve ışığın rengi bilinçli bir şekilde kullanılmaktadır. Bu unsurlar tüketicilerin yemek deneyimini etkiler. Hastaoğlu, laboratuvar çalışmalarında farklı ışık ve renk yoğunluğunun aynı yiyeceğin algılanan tadında değişiklik yarattığını gözlemlediklerini paylaştı. Bu bulgular, renklerin, tüketicilerin yemeğe karşı duygu ve tepkilerini şekillendirdiğini ortaya koyuyor.

Hastaoğlu, kırmızı rengin iştahı tetiklediğini ve kan basıncını artırdığını, bu nedenle hazır yemek restoranlarında tercih edildiğini söyledi. Bununla birlikte, yeni nesil restoranların krem ve beyaz gibi açık renkleri tercih ettiklerini belirtti. Deniz ürünleri restoranlarında mavi rengin, tüketicilere tazelik ve aitlik hissi verdiğini, açık büfelerde ise mavi ve yeşil renklerin tüketimi sınırlandırmada etkili olduğunu vurguladı.

Hastaoğlu, renk kullanımının restoranlarda müşteri deneyimini yönetmek için kullanıldığını belirtti. Örneğin, kırmızı renk tatlılarda daha etkiliyken, sarı renk et yemeklerinde daha çekici bulunuyor. Sebze yemeklerinde ise mavi rengin daha etkili olduğu gözlemlenmiş.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Genel

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sivas tat Gastronomi Genel Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.