DOLAR 34,2561 0.04%
EURO 37,6494 0.03%
ALTIN 2.926,600,19
BITCOIN 21494941.43578%
İstanbul
23°

AÇIK

16:09

İKİNDİYE KALAN SÜRE

Gerilim tırmandı! İsrail 7 Ekim için alarma geçti | Dış Haberler
6 okunma

Gerilim tırmandı! İsrail 7 Ekim için alarma geçti | Dış Haberler

İsrail, Gazze ve Lübnan çatışmalarını tırmandırırken 7 Ekim için yüksek alarma geçti. Ülke genelinde Hamas-İsrail çatışmalarının birinci yıl dönümünde gerçekleşecek anma törenlerinde güvenlik önlemlerini artırdı. İsrail, gece boyu saldırılarında Beyrut'un güneyini vurdu, Hizbullah Hayfa şehrinin yakınlarındaki bir İsrail askeri üssünü hedef aldı

ABONE OL
Ekim 7, 2024 09:45
Gerilim tırmandı! İsrail 7 Ekim için alarma geçti | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmaların başlangıcının üzerinden tam bir yıl geçti. Bugün, İsrail 7 Ekim saldırılarının yıldönümünü anma törenleri düzenleyerek anıyor. Gerginlik ise Lübnan ve Gazze’de yaşanan yoğun bombardımanlar ve toplu tahliye emirleri ile birlikte İsrail’in İran’a karşı olası misilleme saldırısı endişesiyle artıyor.

Ülke genelinde anma törenlerine hazırlanan İsrailliler, bölgede benzeri görülmemiş bir krizin yaşandığı bir ortamda yüksek alarma geçti. İsrail yetkilileri, Negev çölünde bir şehrin merkezindeki otobüs istasyonunda silahlı saldırı düzenlenmesine karşı önlem aldıklarını belirtti. Geçen haftaki saldırıda bir kişi hayatını kaybetmiş ve 10 kişi yaralanmıştı.

İran ise olası İsrail saldırılarından endişelenerek dün havaalanlarında uçuşları iptal etti. Uçuşlar bu sabah “güvenli koşulların sağlanması” sonrasında yeniden başlatıldı.

NETANYAHU’DAN MİSİLLEME TEHDİDİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısı “misilleme” tehdidinde bulundu ancak zamanı ve yeri kendisi belirleyeceğini söyledi. Washington, bölgeyi daha da büyük bir savaşa sürükleyebilecek kırmızı çizgileri aşmaması için Netanyahu’yu uyardı.

Beyaz Saray ve Pentagon yetkilileri, beklenen saldırı konusunda İsrail ile görüşmeler gerçekleştirdi. Joe Biden, Netanyahu’yu İran’ın nükleer veya petrol üretimini hedef almaması konusunda uyardı.

GAZZE’DE YÜZ BİNLERCE SİVİL İÇİN TAHLİYE EMRİ

İsrail aylar sonra ilk kez Gazze’nin kuzeyine bir tank kolunu göndererek orada büyük bir operasyon başlattı. Saldırıda bir cami ve okul vurularak 24 kişi hayatını kaybetti. İsrail dün, yüz binlerce sivilin bulunduğu kuzey Gazze Şeridi’nin tamamı için yeni bir genel tahliye emri yayınladı. Bir İsrail askeri sözcüsü, Hamas’a karşı “savaşın yeni bir aşamasının” başladığını duyurdu.

Netanyahu, Pazar günü ilk kez Lübnan sınırına yakın birlikleri ziyaret ederek İsrail’in çatışmada “galip geleceğini” ifade etti.

Pazar gecesi geç saatlerde, İsrail saldırılarının hedefinde olan Lübnan’ın başkenti Beyrut’un güneyinde bulunan Dahiye bölgesinde şiddetli patlamalar yaşandı.

Bu sabah erken saatlerde Hizbullah, kuzeydeki Hayfa şehrinin yakınlarındaki bir İsrail askeri üssünü hedef aldı. İsrail medyası 10 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant dün yaptığı açıklamada, İran’ın saldırılarının hava kuvvetlerinin faaliyet kabiliyetini etkilemediğini ve İsrail’in istediği zaman İran’a karşılık vereceğini söyledi.

İRAN’DAN “MİSİLLEME OLURSA YANIT VERİRİZ” AÇIKLAMASI

İsrail, son bir haftalık çatışmada onlarca askerinin Lübnan’da yaralandığını söylerken, Hizbullah bu hafta sonu 20 İsrail askerinin öldürüldüğünü iddia etti. Netanyahu, “Bizi yok etmeyi amaçlayan İran’ın kötülük eksenine karşı zorlu bir savaşın içindeyiz. Bu olmayacak, çünkü birlikte duracağız ve Tanrı’nın yardımıyla birlikte zafer kazanacağız.” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, Cumartesi günü, İsrail’in İran’a saldırması durumunda İran’ın buna yanıt vereceği konusunda uyarıda bulundu. Arakçi, “Siyonist rejimin herhangi bir saldırısına tepkimiz tamamen net. Her eylem için İran’dan orantılı ve benzer bir tepki olacak, hatta daha da güçlü.” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.