DOLAR 34,1140 0.28%
EURO 38,1546 0.22%
ALTIN 2.875,961,66
BITCOIN 2147843-0.55201%
İstanbul
22°

HAFİF YAĞMUR

20:32

YATSIYA KALAN SÜRE

Genç kızların beyni daha erken yaşlanıyor! Bulgular, karantina günlerine işaret ediyor
9 okunma

Genç kızların beyni daha erken yaşlanıyor! Bulgular, karantina günlerine işaret ediyor

ABONE OL
Eylül 11, 2024 09:43
Genç kızların beyni daha erken yaşlanıyor! Bulgular, karantina günlerine işaret ediyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ABD’de gerçekleştirilen bir araştırma, Covid-19 salgını sırasında sokağa çıkma yasağını deneyimleyen genç kızların beyinlerinin beklenenden daha hızlı yaşlandığını ortaya koydu. Washington Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, 2018’de 9 ila 17 yaş arasında olan 160 gencin beyinlerini MR ile tarayarak, 2021-2022 yıllarında 12 ila 16 yaşlarına ulaşan aynı gençlerin beyinlerini karşılaştırdı. Sonuçlar çarpıcıydı: Sokağa çıkma yasaklarını deneyimleyen genç kızların beyinleri ortalama 4,2 yıl, genç erkeklerin beyinleri ise 1,4 yıl daha yaşlı görünüyordu.

HER İKİ CİNSİYET DE ETKİLENİYOR AMA KADINLAR DAHA FAZLA

Araştırma, Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayınlandı ve iki cinsiyette de beyin yaşlanmasının görüldüğünü, ancak kızlarda bu durumun daha belirgin olduğunu gösterdi. Özellikle görüşü etkileyen beyin bölgesinde erken yaşlanma gözlemlendi. Genç kızların beyinlerindeki değişiklikler 30 farklı bölgede tespit edildi ve bu bölgelerin çoğunluğu duygusal işleme, yüz ifadelerinin yorumlanması ve dil anlama gibi iletişimle yakından ilişkiliydi.

Araştırmanın yazarlarından Washington Üniversitesi Öğrenme ve Beyin Araştırmaları Enstitüsü yöneticisi Prof. Dr. Patricia Kuhl, genç kızların sosyal etkileşimlere genç erkeklere göre daha fazla ihtiyaç duyduğunu ve bu nedenle sokağa çıkma yasaklarının onların beyin gelişimini daha fazla etkilemiş olabileceğini belirtti.

RÜH SAĞLIĞI ÜZERİNDE OLUMSUZ ETKİLER MÜMKÜN

Bu farklı beyin yaşlanma eğilimi, genç kızların ruh sağlığını ve öğrenme potansiyelini olumsuz yönde etkileyebileceği endişesine yol açıyor. Ancak henüz bu değişikliklerin uzun vadeli sonuçları konusunda net bilgiler bulunmuyor. Bu önemli araştırma, sokağa çıkma yasaklarının gençlerin beyinleri üzerindeki etkisini daha derinlemesine incelemek için yeni bir kapı açıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Sokağa Çıkma Yasağı Karantina Yaşlanma

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP