DOLAR 34,0917 0.18%
EURO 38,1051 0.02%
ALTIN 2.833,010,15
BITCOIN 21469614.49586%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:03

SABAHA KALAN SÜRE

Gelibolu Yarımadası’nda 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu
6 okunma

Gelibolu Yarımadası’nda 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu

ABONE OL
Eylül 17, 2024 07:48
Gelibolu Yarımadası’nda 109 Yıl Sonra Patlamamış 18 Top Mermisi Bulundu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gelibolu Yarımadası’nda 109 Yıllık Top Mermileri Bulundu

Çanakkale Savaşları’nın yaşandığı Gelibolu Yarımadası’nın Eceabat ilçesinde, 109 yıllık 18 top mermisi bulundu. Bu mermilerin Türk tarafının kullandığı Krupp marka toplara mı yoksa Avusturya-Macaristan’dan yarımadaya ulaşan obüs bataryalarına mı ait olduğu, yapılacak incelemelerle belirlenecek.

Büyükanafarta köyü yakınlarında, bir köylünün köpeğinin yavrularını almak için gittiği alanda top mermisi bulunması üzerine, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı ve jandarma ekipleri bölgeye gitti. Yapılan incelemelerde, 150 milimetre çapında, patlamamış 18 top mermisi tespit edildi.

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Müzeler Koordinatörü Mert Çatalbaş, bölgede kazı çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Çanakkale Tarihi Alanı dünyanın en iyi korunan savaş mahallerinden biri. 109 yıl önce yaşanan çarpışmalardan kalan savaş buluntuları hala ortaya çıkıyor. Bu topraklara maneviyat kazandıran da bu özelliği. Bu kalıntılar bazen arkeolojik araştırmalarda bazen de rastlantısal olarak bulunabiliyor. Bugün Büyükanafarta köyünde ortaya çıkarılan top mermileri de bunlardan bazıları. Bir vatandaşımızın ihbarı üzerine hemen jandarma patlayıcı madde imha timleri ile birlikte bölgeye intikal ettik. Gerekli önlemleri aldıktan sonra dedektör taraması ile daha fazla top mermisi olup olmadığını kontrol ettik.” dedi.

Çatalbaş, sahada 150 milimetrelik 18 top mermisi tespit ettiklerini belirterek, “Topların hangi tarafa ait olduğu yapılacak araştırmalarla netleşecektir. Alan temizlendikten sonra mermilerin tam sayılarının tespiti ve güvenli bir şekilde kaldırılması için kazı çalışmaları 10 gün kadar sürebilir. Başkanlığımız kurulduktan sonra imha edilen tehlike arz eden top mermilerinin sayısı 60’a yaklaştı. Bu konuda il ve ilçe jandarma PAMİT ekiplerine de teşekkür etmek gerekiyor. Vatandaşlarımızın da artık bu konu hakkında bilinçlendiğini ve herhangi bir kazaya mahal vermediğini görmek sevindirici.” diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gelibolu Yarımadası Yerel Haberler Kültür Sanat Çanakkale Güvenlik Gelibolu Eceabat Güncel Çevre Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.