DOLAR 34,2976 0.18%
EURO 37,1523 -0.04%
ALTIN 3.018,230,22
BITCOIN 23164380.07461%
İstanbul
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

19:36

YATSIYA KALAN SÜRE

Gelibolu Sualtı Parkı’nda Tarihi Kalıntılar Keşfedildi
7 okunma

Gelibolu Sualtı Parkı’nda Tarihi Kalıntılar Keşfedildi

ABONE OL
Ekim 25, 2024 10:47
Gelibolu Sualtı Parkı’nda Tarihi Kalıntılar Keşfedildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı, 2022 yılında dalışa açılan Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı’nda önemli bir keşfe imza attı. 1. Dünya Savaşı’nın izlerini taşıyan HMS Triumph’a ait ahşap bir kapı kolu ve bir alkol şişesi, dalış çalışmaları sırasında su yüzüne çıkarıldı.

Bu tarihi alanda gerçekleştirilen dalış aktiviteleri, sadece sualtı keşfini değil, aynı zamanda geçmişe bir yolculuğu da sunuyor. 2022’den beri 5 bin civarında yerli ve yabancı dalgıç, Gelibolu Sualtı Parkı’nı ziyaret etti. Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, burayı dünyanın en önemli dalış merkezleri arasında yerleştirmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı, tarih dolu Gelibolu Yarımadası’nın derinliklerinde yer alan savaş gemilerini kapsıyor. 1. Dünya Savaşı temalı ilk sualtı parkı olma özelliğine sahip bu park, 14 batık gemi ile dalış meraklılarını cezbediyor. 109 yıl önce Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması’na ait ‘HMS Majestic’, parkın en dikkat çeken noktalarından biri.

‘BU YIL GELİBOLU SUALTI PARKI’NA 5 BİN CİVARINDA YERLİ VE YABANCI DALIŞ YAPTI’

Kaşdemir, Gelibolu Sualtı Parkı’nın hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi gördüğünü vurguladı. “Burayı dünyanın en önemli dalış merkezlerinden biri yapmak için çalışıyoruz. Çok kısa sürede hem Türkiye’den hem de dünyanın farklı yerlerinden dalgıçlar buraya gelmeye başladı. Gelibolu Sualtı Parkı’na dalış yapmak, sadece su altına bir yolculuk değil, aynı zamanda zamanda bir yolculuk gibi. Bu da merakı artırıyor. Çünkü Çanakkale’deki batıkların hem tarihi hem de kültürel miras anlamında farklı bir hikayesi var. Bu hikayeler insanların dikkatini çekiyor. Gelibolu Sualtı Parkı’nı dünyanın en önemli dalış merkezleri arasına sokmayı umuyoruz. Dalış dendiği zaman akla Gelibolu’yu, Çanakkale’yi, Türkiye’yi getirmek istiyoruz.” dedi.

‘HMS TRİUMPH ZIRHLISI’NIN BİRTAKIM PARÇALARINI KEŞFETMİŞ OLDUK’

Gelibolu Sualtı Parkı’ndaki çalışmalar hakkında bilgi veren Kaşdemir, “Çanakkale Deniz Savaşı’nın önemli figürlerinden HMS Triumph Zırhlısı’na ait parçalar keşfettik. Dalışlar sonrasında bulunan parçalar envantere kaydedildi ve müzemize kaldırıldı. Suyun altındaki bu mirası keşfetmeye, korumaya ve kollamaya devam ediyoruz. Çanakkale’de suyun altında büyük bir servet, bir hazine, bir kültürel miras yatıyor. Tarihi Alan Başkanlığı olarak bu suyun altındaki kültürel mirasları, batıkları hem koruyacağız hem de gelecek kuşaklara aktaracağız. Burayı bir dalış merkezi, bütün dalış meraklılarının uğradığı bir durak haline getireceğiz. Bütün dalış meraklılarını Çanakkale’ye, Gelibolu Sualtı Parkı’na zaman tünelinde bir yolculuk yapmaya, bir tarihi yolculuk yapmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kültür Sanat Çanakkale Gelibolu Triumph Turizm Kültür Güncel Dünya Doğa

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.