DOLAR 34,3054 0.31%
EURO 37,5445 -0.07%
ALTIN 2.925,561,27
BITCOIN 21586162.62571%
İstanbul
20°

HAFİF YAĞMUR

18:36

AKŞAMA KALAN SÜRE

Geleneksel Türk gelinlikleri Belgrad’daki defilede tanıtıldı
6 okunma

Geleneksel Türk gelinlikleri Belgrad’daki defilede tanıtıldı

ABONE OL
Ekim 12, 2024 08:57
Geleneksel Türk gelinlikleri Belgrad’daki defilede tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Emine Erdoğan, Belgrad’da düzenlenen 8. Uluslararası Etnoloji Festivali’nde, Osmanlı ve Anadolu dönemi gelinliklerinin sergilendiği bir defileye katıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanının eşi Tamara Vucic’in himayesinde gerçekleştirilen festivalde Türkiye bu yıl “odak ülke” seçildi.

Defile öncesinde bir konuşma yapan Emine Erdoğan, Sırbistan’da bulunmaktan ve Türkiye’nin “odak ülke” olarak seçilmesinden mutluluk duyduğunu dile getirdi. Kültürü, her millete özgün rengini veren değerler bütünü olarak tanımlayan Emine Erdoğan, kıyafetlerin insanların kendini anlattığı mektuplar gibi olduğunu vurguladı.

Gelinliklerin, bir kadının en özel anlarından birisini süsleyen ve döneminin, ülkesinin, toplumunun özelliklerini yansıtan canlı birer tarihi belge niteliğinde olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, bu sanatın incelikli eserlerinin Anadolu’nun zevki selimini yansıttığı kadar değer dünyasına dair de çok şey anlattığını belirtti.

Emine Erdoğan, “kullan-at” kültürünün insan ilişkilerine kadar sirayet ettiğine dikkat çekerek, dostluklar ve evliliklerin de eşyalar gibi tüketildiği bir çağda yaşandığını söyledi. Geçmişin sevgi bağlarının ise müzelerimizde ve büyükannelerimizin sandıklarında varlığını koruduğunu belirten Emine Erdoğan, insanlığın bilgi ve tecrübe birikimini korumak için yerel ve özgün olanı güçlendirmek gerektiğini vurguladı.

Olgunlaşma Enstitülerinin, Türk kültürünü yansıtan geleneksel el sanatlarını bugünün vizyonuyla özgün bir yoruma ulaştırdığını ve Türkiye’ye has tasarım kültürünü uluslararası alanda tanıtan “lokomotif güç” olduğunu ifade eden Emine Erdoğan, bu etkinliğin sürdürülebilir üretim sistemi için ilham verici bir model sunduğunu ve kadınların ekonomik olarak kalkınmasına katkı sağladığını söyledi.

Emine Erdoğan, festival kapsamında yapılan defileye ilişkin sosyal medya hesabından da paylaşımda bulundu. Farklı kültürlerin buluştuğu bu özel atmosferde Türkiye’nin “odak ülke” olarak seçilmesinin, tarihinin ve kültürünün dünyaya tanıtılması adına çok kıymetli bir adım olduğunu belirterek, dostluk bağlarını güçlendirmelerine vesile olduğunu ifade etti.

Uluslararası İlişkiler Recep Tayyip Erdoğan Emine Erdoğan Etkinlikler Politika Belgrad Kültür ankara Güncel Sanat

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.