DOLAR 34,4676 0.32%
EURO 37,2859 0.45%
ALTIN 2.997,871,49
BITCOIN 23367780.25671%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

18:25

AKŞAMA KALAN SÜRE

Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede
6 okunma

Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede

ABONE OL
Ekim 19, 2024 08:44
Gelecek 25 yıl içinde gıda güvenliği tehlikede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hollanda hükümeti tarafından desteklenen ve OECD tarafından desteklenen Uluslararası Küresel Su Ekonomisi Komisyonu, küresel su döngüsü hakkında endişe verici bir rapor yayınladı. Rapora göre, dünya su döngüsü, “insanlık tarihinde ilk kez” dengesini kaybetti ve bu durum, yıllarca süren kötü su yönetimi ve suyun değerinin bilinmemesine bağlanıyor.

“İNSANLIK TARİHİNDE İLK KEZ”

Raporda, bu dengesizliğin dünya için ciddi sonuçlar doğurabileceği vurgulanıyor.

“HER GÜN BİN ÇOCUK ÖLÜYOR”

Raporda, her gün 5 yaşın altındaki 1000 çocuğun güvenli olmayan su ve temizliğe bağlı hastalıklar nedeniyle öldüğü belirtiliyor. Bu durum, su kaynaklarının azalması ve kirlenmesi nedeniyle daha da kötüleşiyor. Raporda ayrıca gıda sistemlerinde tatlı suyun tükendiği ve altlarındaki akiferler kuruduğu için şehirlerin batmakta olduğu vurgulanıyor.

TÜM ÜLKELERİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Raporda, dünyadaki gıda üretiminin yarısından fazlasının su kaynaklarının azalmasının beklendiği bölgelerde gerçekleştiği belirtiliyor. Bu durum, küresel gıda güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Mevcut uygulamaların değişmemesi halinde, 2050 yılına kadar ciddi ekonomik etkilerin yaşanması bekleniyor. Raporda, iklim değişikliğinin neden olduğu artan sıcaklıkların bu etkileri daha da şiddetlendirebileceği ve yüksek gelirli ülkelerin gayri safi yurtiçi hasıla oranlarını ortalama yüzde 8, düşük gelirli ülkelerin ise yüzde 10 ila 15 oranında azaltabileceği belirtiliyor. Suyun yeryüzündeki ve atmosferdeki hareketi olan su döngüsü, suyun buharlaşması ve yağış gibi süreçleri içeriyor.

Haberler.com / Abdurrahman Yazıcı – Dünya

Ekonomi Sağlık Finans Çevre Dünya

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.