Gazze Şeridi’nin güneyinde yer alan Han Yunus’ta yaşayan 4 yaşındaki Muhammed el-Karra, gözündeki tümörün tedavisi için yurt dışına çıkmayı bekliyor.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka ve saldırılar 317 gündür devam ediyor.
Gazze’de sağlıklı insanların bile hayatta kalma mücadelesi verdiği zor koşullarda, tedavisi bekleyen 10 bin kanser hastasının durumu giderek kötüleşiyor.
15 Ağustos’ta Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 11 kanser hastası çocuğun Gazze’den çıkışlarını organize etmişti. Çocuklar ve refakatçileri Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan çıkış yapacaklardı.
Ancak İsrail, Muhammed’in annesine çıkış izni vermeyerek çocuğun yurt dışına çıkmasını engelledi.
Muhammed, Nasır Hastanesinde kısıtlı imkanlarla tedavi görüyor. Gözündeki tümörün bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor.
Tümör 2 hafta önce ortaya çıktı.
Muhammed’in anneannesi Subhiyye Atiyye, Han Yunus’un doğusunda yaşadıklarını ancak İsrail’in bölgeyi boşaltma uyarısı nedeniyle Muhammed’in durumunun daha da kötüleştiğini belirtti.
Atiyye, saldırılardan önce Muhammed’in normal bir yaşam sürdüğünü belirterek, “Bir kamptan diğerine, bir okuldan diğerine göç etmeye başladığımızda çocuğun gözü birden kötüleşmeye başladı. Yaklaşık 2 hafta önce sol gözünde bir tümör çıktı. Tıbbi imkansızlıklar nedeniyle bu tümör büyümeye ve beyne baskı yapmaya başladı,” dedi.
Han Yunus’un doğusundan Mevasi’ye, deniz kenarına göç ettiklerini anlatan Atiyye, kaldıkları çadırın naylondan ibaret olduğunu ve İsrail’in füzelerinin düşmesiyle oluşan toz ve dumanın Muhammed’in durumunu daha da kötüleştirdiğini söyledi.
Atiyye, Muhammed’in bir an önce tedavi olması gerektiğini vurgulayarak, vicdan sahibi insanlara ve Arap ülkelerine seslendi:
“Durumu gün geçtikçe kötüleşiyor. Bu tümör beynine baskı yapıyor. Diğer gözünden de şikayet etmeye başladı. Bu videoyu izleyenlerden bu çocuğun yurt dışında tedavi edilmesine yardımcı olmalarını istiyorum.
Çocuklarımız gözümüzün önünde ölüyor, biraz olsun empati istiyoruz. Sınır kapılarını açın ve bu çocuklar yurt dışında tedavi olsun. Kanser hastalarını tedavi edemiyoruz. Onları sadece ‘tamam annecim’ diyerek teskin etmekten başka bir şey yapamıyoruz. Başta Muhammed olmak üzere kanser hastalarının yurt dışında tedavi olmasını sağlayın.”
Atiyye, daha önce de birçok gazetecinin kendisiyle röportaj yaptığını hatırlatarak, “Yorulduk artık. Biz, videolarımızın Arap ülkelerinde yayılmasını değil, bu ülkelerin harekete geçmesini istiyoruz,” diye konuştu.
Kaynak: AA / Güncel
GÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGÜNDEM
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önceGENEL
8 saat önce