DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 21571500.49497%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:18

SABAHA KALAN SÜRE

Gaziantep’te 168 Kişiye Kornea Nakli Yapıldı
10 okunma

Gaziantep’te 168 Kişiye Kornea Nakli Yapıldı

ABONE OL
Ağustos 28, 2024 11:46
Gaziantep’te 168 Kişiye Kornea Nakli Yapıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gaziantep’te, ocak ayından bu yana 168 kişiye kornea nakli gerçekleştirildi. Bu nakiller sayesinde, karanlık bir dünyada yaşayan kişilerin hayatlarına ışık girdi.

Sağlık turizminde Türkiye’nin en popüler illerinden biri olan ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde sağlık hizmetlerinin öncüsü konumunda bulunan Gaziantep’te, ocak-ağustos döneminde 136 kişiye Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde, 32 kişiye ise Şehir Hastanesi’nde kornea nakli yapıldı.

Görme yeteneği olmayan veya sonradan kaybeden hastalara umut olan bu nakiller, beyin ölümü gerçekleşen hastalardan alınan bağışlar sayesinde mümkün oluyor.

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Alper Mete, yıl sonuna kadar 250 kornea nakli gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirtti. Mete, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bilinç her geçen gün artıyor” dedi.

Mete, kornea nakli alanında bölgede birinci sırada olduklarını ve Türkiye geneli üniversite hastaneleri baz alındığında ilk 5’te yer aldıklarını ifade etti. Geçen yıl bekleme sürelerinin 6 ay ve üzeri olduğunu hatırlatan Mete, “Şu anda bu süre bir hafta ile bir ay altına düşmüş durumda. Bize başvuran hastaların kornea nakli olma süresi şu an 1 ay civarında. Ülkemizde organ bağışıyla ilgili bilinç her geçen gün artıyor. Bunun dışında kurumsal yapılanma, morgların kullanımı, adli tıp kurumları ile hastanelerin kornea bankalarının uyumlu çalışması çok önemli. Bu koordinasyon sağlanınca teminler çok hızlı artıyor” dedi.

Kornea teminlerinin bol olması sayesinde, acil durumlarda bile ihtiyaçların hızlı bir şekilde karşılandığını belirten Mete, sağlık turizmi anlamında bölgede en çok nakil yapan hastane olduklarını ve bu sayının daha da artırılabileceğini düşünüyor.

Gaziantep Şehir Hastanesi Göz Hastalıkları Kliniğinden Dr. Öğretim Üyesi Gizem Gülbostan Soysal, nakillerin yaklaşık 45 ile 60 dakikalık bir operasyonla gerçekleştirildiğini söyledi.

Soysal, korneanın ışığı kırıcı özelliği bulunan şeffaf bir dokudan oluştuğunu ve göze gelen ışığı ilk kıran yer olduğunu vurguladı. “Korneanın bütünlüğü, saydamlığı ve şekil bozukluğu olan hastalarımızı ameliyata alarak, donörlerden aldığımız sağlıklı kornea nakliyle işlemi gerçekleştiriyoruz” dedi Soysal.

Hastaların görme iyileşme sürecinin, hastanın önceki görme durumuna bağlı olarak birkaç hafta ya da birkaç ay arasında değiştiğini belirten Soysal, bu nakilden büyük oranda fayda görüldüğünü ve görme seviyesinin üst düzeye çıktığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Güneydoğu Anadolu Şehir Hastanesi Kornea Nakli gaziantep Şahinbey Türkiye Sağlık Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP