DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2136042-0.75294%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

19:09

AKŞAMA KALAN SÜRE

Gayrimenkul İlanlarında Sahtecilik Önleniyor
16 okunma

Gayrimenkul İlanlarında Sahtecilik Önleniyor

ABONE OL
Ağustos 22, 2024 09:56
Gayrimenkul İlanlarında Sahtecilik Önleniyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, 15 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek olan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) ile sahte ve yanıltıcı gayrimenkul ilanlarının önlenmesini hedeflediklerini belirtti. Duman, “Sistem, e-Devlet üzerinden yetkilendirme sağlayarak, Bakanlığın ilanları incelemesini mümkün kılacak. Sahte veya yanlış ilanlara 158 bin TL’ye varan para cezaları uygulanacak,” diye ekledi.

Dolandırıcılığın önlenmesi amacıyla Bakanlık tarafından geliştirilen yeni sistemi değerlendiren Şule Alp Duman, sistemin gayrimenkul sektöründe dolandırıcılığı azaltmada etkili olacağına inandığını söyledi.

Duman, yeni sistem hakkında daha detaylı bilgiler paylaşarak şunları söyledi: “Son zamanlarda artan sahte ilanlar, birçok vatandaşın dolandırılmasına ve mağdur olmasına yol açtı. Bakanlık bu sorunun üstesinden gelmek için harekete geçti ve Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’ni geliştirdi. Bu sistem, 15 Eylül’de devreye alınacak. Mevcut sistemde, gayrimenkul uzmanlarının yetkilendirme belgeleri mülk sahipleri tarafından veriliyordu. Yeni sistemle bu durum ortadan kalkıyor. e-Devlet üzerinden yapılacak yetkilendirme sonrasında, gayrimenkulün adresi, parsel numarası ve diğer tüm özellikleri doğru ve eksiksiz bir şekilde sisteme girilecek. Bakanlık, hem ilan sitelerinde hem de sosyal medya platformlarında yayınlanan ilanları inceleyecek. Yılbaşı itibariyle sistem zorunlu hale gelecek ve sisteme dahil olmayan firmalar ilan veremeyecek. Bu, kayıt dışı ticaretin önüne geçmeyi hedefliyor. Sistem üzerinden doğrulama yapmayan gayrimenkul uzmanları da ilan yayınlayamayacak. Sahte veya yanlış bilgilerle dolandırıcılık yapan kişilere ise 158 bin TL’ye varan para cezaları uygulanacak.”

Sosyal medya platformlarındaki ilanların da inceleneceğini vurgulayan Duman, “Sadece ilan sitelerinde değil, sosyal medya platformlarında da çok sayıda gayrimenkul ilanına rastlamak mümkün. Yetkili kişiler tarafından verilen ilanların kontrol edilmesi zor olduğundan, bir kontrol sistemi eksikliği vardı. Yeni sistemle birlikte, sosyal medya platformlarındaki ilanlar da Bakanlık tarafından incelenecek ve art niyetli kişilerin sahte ilan yayınlamasının önüne geçilecek. Bu sayede, Bakanlık ilanları daha etkin bir şekilde kontrol edebilecek,” dedi. – ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Hukuk Emlak Teknoloji Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP