DOLAR 34,1301 -0.03%
EURO 38,1711 0.64%
ALTIN 2.915,031,04
BITCOIN 21766450.60804%
İstanbul
24°

AÇIK

05:22

SABAHA KALAN SÜRE

Galericiler araç satışlarını notersiz yapmak istiyor: Ücretler bizi zorluyor
13 okunma

Galericiler araç satışlarını notersiz yapmak istiyor: Ücretler bizi zorluyor

ABONE OL
Eylül 4, 2024 10:38
Galericiler araç satışlarını notersiz yapmak istiyor: Ücretler bizi zorluyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ikinci el araç satışlarında dolandırıcılığın önlenmesi için “Güvenli Ödeme Sistemi”nin hayati önemine değindi. Erkoç, vatandaşlar arasındaki alım satımlarda dolandırıcılık vakalarının sıkça yaşandığını vurgulayarak, yeni sistemin bu tür sorunları ortadan kaldırması hedeflendiğini belirtti.

Erkoç, Ticaret Bakanlığı’nın “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik”inde belirtilen standartları karşılayan kişilerin ikinci el araç satışı yapabilmek için Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorunda olduklarını hatırlattı. Bu belge, galericilerin yetkinliklerinin ve güvenilirliğinin bir göstergesi olduğunu vurgulayan Erkoç, “Galericilerden alınan araçlara ilişkin herhangi bir dolandırıcılık söz konusu değil, olamaz da. Çünkü galericiler, Mesleki Yeterlilik Belgesi alarak devletin yetkilendirdiği kişilerdir. İkinci el araçlarda herhangi bir sorun yaşanması halinde MASFED bünyesindeki Tahkim Kurulumuz ve Ticaret Bakanlığı gerekli idari yaptırımları uyguluyor. Dolayısıyla, biz ‘notersiz satış’ yapma taraftarıyız.” şeklinde konuştu.

‘NOTERSİZ SATIŞ YAPMAK İSTİYORUZ’

‘VEKALET ÜCRETLERİ BİZLERİ ZORLUYOR’

Türkiye’de her yıl ortalama 9 milyon araç satıldığını ve bunun yarısına yakınının galericiler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Erkoç, yeni uygulamanın getirdiği mali yüklerin galerileri zorladığını ifade etti. Erkoç, “Hem Güvenli Ödeme Sistemi ücreti hem de noterler tarafından talep edilen satış ve vekalet ücreti, galeriler için ciddi bir mali yük oluşturuyor. Tek araç satışı baz alındığında düşük görülebilir ancak aylık 20 araç satan bir galericinin bu maliyetleri karşılaması oldukça zor. Maalesef bu maliyetler araç fiyatlarına yansıdığı için vatandaşa ek külfet bindiriyor.” dedi.

Kaynak: AA / Otomobil

Aydın

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP