DOLAR 34,2906 0.16%
EURO 37,0922 -0.36%
ALTIN 3.028,620,57
BITCOIN 23072160.52446%
İstanbul
18°

AÇIK

05:41

SABAHA KALAN SÜRE

Galerciler Faiz Oranlarının Düşmesini Bekliyor
2 okunma

Galerciler Faiz Oranlarının Düşmesini Bekliyor

ABONE OL
Ekim 27, 2024 12:38
Galerciler Faiz Oranlarının Düşmesini Bekliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Galericiler: “Araç piyasası faiz oranlarının düşmesini bekliyor”

Konya’da galericiler, pandemi döneminde başlayan araç fiyatlarındaki yükselişin devam ettiğini belirtiyor. Faizlerin düşmesiyle birlikte iç piyasada hareketlilik bekleyen galericiler, sektörün canlanması için faiz oranlarının düşürülmesini talep ediyor.

Otomotiv sektörü, pandemi döneminde üretim, çip krizi ve ham madde sorunlarıyla karşı karşıya kaldı. Bu sorunlar nedeniyle araç fiyatları yükseldi ve son bir yıldır ikinci el araç satışlarında yüzde 25’lik bir düşüş yaşandı. Galerici esnafı, faizlerin düşmesiyle birlikte iç piyasada hareketlilik oluşmasını ve bu düşüşün araç fiyatlarına yansımasını umuyor.

“Araçlarda değer kayıpları yüzde 20 ila yüzde 25’lere kadar çıktı”

Konya Oto Lastik, Oto Yıkama ve Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, pandemi döneminde başlayan ve zaman zaman araçların bayilerde bulunamaması, karaborsa üzerinden satılmasıyla devam eden sorunlara değindi. Acıbadem, şu anda bayilerde istenen model ve araçların rahatlıkla bulunabildiğini ve arz-talep dengesinin değişmesi nedeniyle bayilerin stoklarındaki araçları satabilmek için çeşitli kampanyalar düzenlediğini belirtti. “Eskiden sıfır bir araçta, 1 milyon TL’lik bir araba bayideki sıfır fiyatıyla aynıydı, ancak plakası takıldıktan sonra yüzde 7 ile yüzde 10 arasında bir değer kaybı olurdu. Şu anda bu değer kayıpları, özellikle bazı araçlarda yüzde 20 ila yüzde 25’lere kadar çıktı. Yani 1 milyon TL’lik bir arabayı sıfır bayiden aldığınızda, plakası takılıp tescili yapıldıktan sonra 750 bin ila 800 bin TL arasında bir değer kaybı yaşanıyor. Bu da piyasanın yavaş gitmesinden kaynaklanıyor. İnsanlar fiyatların daha da düşmesini bekliyor, ancak sıfır araçlara her ay neredeyse zam geliyor. Bu durum döviz kuruyla ve yurt dışındaki üretim maliyetlerinin artmasıyla ilgili” dedi.

“Faizlerin düşmesi iç piyasada hareketliliği oluşturacak”

Sektörün yükselen faiz oranlarından olumsuz etkilendiğini vurgulayan Acıbadem, “Merkez Bankası’nın faizi son zamanlarda sabit tutması sektörü etkiliyor. Faizlerin geriye düşme ihtimali var, biz de bunu bekliyoruz. Vatandaş daha öncesinde yatırım amaçlı araç aldığı parayı, sermayesini faizli mevduat hesabına yatırdı. Bu durum sadece otomobil değil, gayrimenkul de dahil genel piyasada ticaretin önünü kapattı. Şu an bankalarda bekleyen çok yüklü mevduatlar var. Bu para faizden çıktığı an, faizlerin düşmesiyle birlikte kesinlikle iç piyasada hareketliliği oluşturacak. Bu hareketlilik oluştuktan sonra da araçlardaki fiyat farkı kesinlikle kapanmış olacak” dedi.

“Araç bedelinin tamamını güvenli ödeme sisteminden geçirin”

Abdullah Acıbadem, araç alacak vatandaşlara güvenli ödeme sistemlerini kullanmaları konusunda uyarıda bulundu. “İnternet üzerinden bir bireysel ilan gördüğünüzde Ticaret Bakanlığı’nın yeni çıkarttığı yönetmelikte belirtilen güvenli ödeme sistemini kullanın. Bu, şahısları da kapsıyor. Yani tanımadığınız birinden araç aldığınızda, hiçbir şekilde araç bedelinin tamamını güvenli ödeme sisteminden geçirin. Bu, hem alıcıyı hem satıcıyı güven altına alır. Aksi takdirde, bir kısım rakamı geçip üstünü açıkta bıraktığınızda, kişinin kötü niyetli olması durumunda dolandırılmaya mahkumsunuz” diye konuştu.

(İY-FM-SO-E)

Galerciler Faiz Oranlarının Düşmesini BekliyorKaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Ekonomi

Otomobil Ekonomi Finans

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.