DOLAR 34,1133 0.28%
EURO 38,0603 -0.01%
ALTIN 2.861,631,16
BITCOIN 21624000.25875%
İstanbul
23°

PARÇALI BULUTLU

18:57

AKŞAMA KALAN SÜRE

Gagauzça-Gagauzça Sözlük Tanıtıldı
11 okunma

Gagauzça-Gagauzça Sözlük Tanıtıldı

ABONE OL
Eylül 14, 2024 07:49
Gagauzça-Gagauzça Sözlük Tanıtıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ankara’da düzenlenen bir etkinlikle, “Gagauzça-Gagauzça Sözlük” adlı önemli bir eser tanıtıldı. Bu sözlük, Gagauz Türkçesi’nin açıklamalarıyla dolu ve Moldova Parlamentosu Milletvekili İvanna Köksal başkanlığındaki bilim insanları heyetince hazırlandı. Moldova Dostluk Derneği, sözlüğün basımını üstlendi.

Etkinlikte, Gagauz Yeri’ni tanıtan kısa bir film gösterimiyle başlayan programda, TÜRKSOY Genel Sekreter Yardımcısı Sayit Yusuf, Genel Sekreter Sultan Raev’in selamlarını iletti. Yusuf, TÜRKSOY’un 30 yılı aşkın süredir Türk dünyası kültür ve medeniyetini koruma ve yayma misyonuyla faaliyet gösterdiğini vurguladı.

TÜRKSOY’un Gagauz Yeri’nin temsilcilerini ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Yusuf, dilin dünya ile iletişim kurma aracı olduğunu ve bunun önemini vurguladı. Sözlük ekibine teşekkürlerini sunan Yusuf, “Dünyayı tanıma aracımız olan dilimizi baş tacı etmek zorundayız” dedi.

İvanna Köksal, “Ana dil” şiirinin ilk dörtlüğünü okuyarak konuşmasına başladı. Ana dilinin kendisini hayata bağlayan en önemli etken olduğunu belirten Köksal, dünyayı ana dilinin sağladığı olanaklarla tanıdığını ifade etti. UNESCO’nun ölmekte olan dünya dilleri listesine giren Gagauzça’nın korunması gerektiğini söyleyen Köksal, “Okullarda derslerimizi daha zengin materyallerle desteklemeliyiz. Çocuklarımıza dilimizi sevdirmeliyiz” dedi.

Etkinlikte, sözlüğün bilimsel önemini vurgulayan konuşmalar yapıldı ve Şahsenem ile Cem Gürdal’ın mini konser performansı izleyicilere sunuldu. Program, plaket takdimiyle son buldu.

Sözlük

“Gagauzça-Gagauzça Sözlük”, Gagauz Türkçesi hakkında daha önce yapılan bilimsel çalışmalarda sözlük bağlamında bir eksiklik olduğunu gideren önemli bir çalışma olarak değerlendiriliyor. 10 bin kelimelik bir izahlı lügat niteliğinde olan sözlük, bu alanda önemli bir katkı sağlıyor.

Kaynak: AA / Gökhan Çeliker – Güncel

Kültür Sanat Edebiyat Kültür Eğitim Güncel ankara

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP