DOLAR 34,1026 0.24%
EURO 38,1457 0.1%
ALTIN 2.874,391,62
BITCOIN 2150116-0.02121%
İstanbul
21°

PARÇALI BULUTLU

13:02

ÖĞLEYE KALAN SÜRE

Fransa'da erken seçimden yaklaşık 2 ay sonra yeni kabine açıklandı | Dış Haberler
2 okunma

Fransa'da erken seçimden yaklaşık 2 ay sonra yeni kabine açıklandı | Dış Haberler

Fransa'da 16 Temmuz’da Gabriel Attal ve hükümetinin istifasının ardından Başbakanlık görevine getirilen Michel Barnier'nin kurduğu yeni kabine açıklandı

ABONE OL
Eylül 22, 2024 07:45
Fransa'da erken seçimden yaklaşık 2 ay sonra yeni kabine açıklandı | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’da, erken genel seçimlerin ardından yaklaşık iki ay geçmesinin ardından, Elysee Sarayı’nda yeni hükümetin kadrosu açıklandı.

Yeni hükümette, Cumhuriyetçiler Partisi’nin (LR) önde gelen isimlerinden Bruno Retailleau, İçişleri Bakanlığı görevine getirildi. Avrupa ve Dışişleri Bakanlığı görevine ise MoDem partisinden Jean-Noel Barrot atandı.

Ekonomi, Finans ve Sanayi Bakanlığı’nın başına ise genç bir isim olan, 33 yaşındaki Antoine Armand getirildi. Bu yeni kabinede sadece bir solcu siyasetçi bulunuyor: eski solcu milletvekili Didier Migaud, Adalet Bakanı olarak görevlendirildi.

Astrid Panosyan-Bouvet, Çalışma ve İstihdam Bakanlığına; Catherine Vautrin ise Bölgelerle İşbirliği Bakanlığına atandı. Annie Genevard, LR partili olarak Tarım, Gıda Egemenliği ve Orman Bakanlığı görevini üstlendi. Eğitim Bakanlığına ise Macron’un partisinden Anne Genetet getirildi.

Sağlık Bakanlığı’na Genevieve Darrieussecq; Konut ve Kentsel Dönüşüm Bakanlığına merkez sağcı Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği’nden Valerie Letard; Denizaşırı Topraklardan Sorumlu Bakanlığa ise Senato Yasalar Komisyonu Başkanı François-Noel Buffet atandı.

Eski Tarım Bakanı Agnes Pannier-Runacher, yeni kabinede Ekolojik Geçiş ve Enerji Bakanı olarak görev aldı. Kültür Bakanı Rachida Dati ve Savunma Bakanı Sebastien Lecornu görevlerine devam ediyor.

Yeni hükümette, Guillaume Kasbarian Kamu Hizmeti Bakanlığı; Maud Bregeon Hükümet Sözcülüğü görevlerini üstlendi.

Yeni kabinede ayrıca Yüksek Öğrenim ve Araştırma Bakanı Patrick Hetzel; Dayanışma, Otonomi ve Kadın ve Erkek Eşitliği Bakanı Paul Christophe; Spor ve Gençlik Bakanı Gil Averous; Bütçe ve Hazine Bakanı Laurent Saint-Martin; Avrupa’dan Sorumlu Bakan Benjamin Haddad; Parlamento ile İlişkilerden Sorumlu Bakan Nathalie Delattre; Hükümet Koordinasyonundan Sorumlu Bakan Marie-Claire Carrere-Gee; Kırsal Alan, Ticaret ve Zanaattan Sorumlu Bakan Françoise Gatel ve Ulaşımdan Sorumlu Bakan François Durovray gibi isimler yer aldı.

Hükümet bünyesinde görev alacak diğer isimler şunlar:

Deniz ve Balıkçılıktan Sorumlu Bakan Fabrice Loher, Günlük Güvenlikten Sorumlu Bakan Nicolas Daragon, Okul Başarısı ve Mesleki Eğitimden Sorumlu Bakan Alexandre Portier, Dış Ticaret ve Yurtdışındaki Fransızlardan Sorumlu Bakan Sophie Primas, Sanayiden Sorumlu Bakan Marc Ferraci, Sosyal ve Dayanışma Ekonomisinden Sorumlu Bakan Marie-Agnes Poussier-Winsback, Turizm Ekonomisinden Sorumlu Bakan Marina Ferrari, Enerjiden Sorumlu Bakan Olga Givernet, Aileden Sorumlu Bakan Agnes Canayer, Vatandaşlık ve Ayrımcılıkla Mücadeleden Sorumlu Devlet Bakanı Othman Nasrou, Frankofoni ve Uluslararası İşbirliklerinden Sorumlu Devlet Bakanı Thani Mohamed Soilihi, Tüketimden Sorumlu Devlet Bakanı Laurence Garnier, Kadın ve Erkek Eşitliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Salima Saa, Yapay Zeka ve Dijitalden Sorumlu Devlet Bakanı Clara Chappaz.

Yeni hükümet 20 kadın ve 19 erkekten oluşuyor. İlk Bakanlar Kurulu toplantısı 23 Eylül’de, Elysee Sarayı’nda saat 15.00’te yapılacak.

MUHALEFET TEPKİLİ

Erken genel seçimlerde kazanan sol ve çevreci ittifak Yeni Halk Cephesi’nin başbakan adayı Lucie Castets, X hesabından yaptığı açıklamada, “Bize uzlaşı hükümeti vaat ediliyordu ancak elimizde katı sağcı bir hükümet var.” dedi. Castets, Fransa’daki demokrasinin bu akşam aşağılandığını belirtti.

Aşırı solcu Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) partisinin kurucusu Jean-Luc Melenchon, X hesabından “Macron iktidarının yeni felaket filminin oyuncuları belli oldu.” paylaşımında bulundu.

Melenchon, hükümetin meşruiyetine ve geleceğine dair şüphelerini dile getirerek, yeni İçişleri Bakanı Retailleau’yu eleştirdi ve “Tez zamanda bu (hükümetten) kurtulmalıyız.” değerlendirmesini yaptı.

Aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) lideri Jordan Bardella, X hesabından yaptığı açıklamada, yeni hükümetle birlikte Macron taraftarlarının tekrar iktidara döndüğünü söyledi.

Bardella, Fransız halkının iki kez reddettiği bu grubun siyasi hesaplarla tekrar iktidara gelemeyeceğini ve bu hükümetin geleceği olmadığını ifade etti.

*Haberin görseli AA tarafından servis edilmiştir.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Güvenliğiniz bizler için önemli. Bu yüzden gizlilik politikası sayfamızı inceleyiniz.