DOLAR 34,0713 0.14%
EURO 38,0911 0.01%
ALTIN 2.835,570,24
BITCOIN 21487103.64535%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Fransa'da aşırı solcu partiden Cumhurbaşkanı Macron'u azletme tehdidi | Dış Haberler
25 okunma

Fransa'da aşırı solcu partiden Cumhurbaşkanı Macron'u azletme tehdidi | Dış Haberler

Fransa'daki genel seçimlerden zaferle ayrılan sol ittifakın bileşenlerinden Boyun Eğmeyen Fransa, ittifakın belirlediği ortak başbakan adayının Cumhurbaşkanı Macron tarafından atanmaması halinde Macron'un azledilmesi için tüm yolları deneyeceklerini belirtti. Boyun Eğmeyen Fransa, Macron'u demokrasiye darbe yapmakla suçladı.

ABONE OL
Ağustos 19, 2024 09:45
Fransa'da aşırı solcu partiden Cumhurbaşkanı Macron'u azletme tehdidi | Dış Haberler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fransa’da, La Tribune gazetesinde yayımlanan bir açıklamada, Jean-Luc Mélenchon önderliğindeki Solcu Parti (LFI), Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’u erken genel seçimlerin sonucunu görmezden gelerek demokratik bir darbe girişiminde bulunmakla suçladı. Açıklama, LFI lideri Mélenchon, parti koordinatörü Manuel Bompard ve LFI Grup Başkanvekili Mathilde Panot tarafından imzalandı.

LFI, Macron’u 9 Haziran’daki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinin sonuçlarına rağmen, Yeni Halk Cephesi’nin (NFP) başbakanlık için belirlediği ortak adayı göz ardı etmekle itham etti. Açıklamada, Macron’un azledilmesi için tüm anayasal yolların kullanılacağı belirtilerek, Anayasa’nın 68. maddesi işaret edildi.

NFP’nin ikinci büyük partisi olan Sosyalist Parti (PS) ise LFI’nin bu hamlesine destek çıkmadı. PS Sekreteri Olivier Faure, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, LFI’nin tehdidinin NFP’deki tüm partileri kapsamadığını ve cumhurbaşkanının azli talebinin uygulanabilir olmadığını belirtti. Faure, Macron’un başbakan atamasına verilecek yanıtın azil değil, gensoru önergesi olduğunu vurguladı.

Macron’un, 23 Ağustos’ta siyasi parti liderleri ve parlamento grup başkanlarıyla bir dizi görüşme yapması ve ardından başbakan ataması yapması bekleniyor. NFP, 4 partinin oluşturduğu bir koalisyon ve başbakanlık için ortak adayları Lucie Castets’in atanmasını istiyor.

Fransa’daki erken genel seçimlerde NFP, 577 sandalyeli Mecliste 178 milletvekiliyle en fazla sandalye sayısına ulaşırken, Macron’un ittifakı 163 ve aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) ittifakı 143 milletvekili kazandı. Hiçbir parti veya ittifak, hükümet kurmak için gerekli olan 289 sandalyeyi elde edemedi.

Macron, 2024 Paris Olimpiyatları boyunca başbakan atamayacağını belirterek, hükümet kurma süreci için ağustos ortasını işaret etti. Anayasa uyarınca Macron, başbakanı seçme yetkisine sahip olsa da, siyasi geleneklere göre başbakan, en fazla oyu alan parti veya ittifaktan seçiliyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP