DOLAR 34,1010 0.2%
EURO 38,0704 -0.02%
ALTIN 2.835,490,24
BITCOIN 21397791.69929%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

05:17

SABAHA KALAN SÜRE

Felsefe Bölümünde Eğitim Almanın 5 Nedeni
9 okunma

Felsefe Bölümünde Eğitim Almanın 5 Nedeni

ABONE OL
Ağustos 6, 2024 23:16
Felsefe Bölümünde Eğitim Almanın 5 Nedeni
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yeditepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Başkanı Doç. Dr. Lale Levin Basut, felsefe eğitiminin sunduğu 5 önemli faydayı vurgulayarak, bu bölümü cazip kılan unsurları ele aldı.

Üniversite tarafından yapılan açıklamada, felsefe bölümünün, eleştirel düşünme, problem çözme ve etkili iletişim becerilerini geliştirmek için ideal bir platform olduğu belirtildi. Bu beceriler, iş dünyası dahil birçok alanda yüksek talep gören ve kariyer olanaklarını genişleten yetkinlikler olarak kabul ediliyor.

Doç. Dr. Basut, felsefe eğitiminin sunduğu 5 faydayı şöyle açıkladı:

“Düşünmenin temellerini öğrenmek”, ilk sırada yer alıyor. Basut, “Felsefe eğitimi, düşünmenin ne demek olduğunu, nasıl işlediğini ve farklı düşüncelerin nasıl yapılandırıldığını anlamamızı sağlıyor. Bu anlayış, sözcükleri yerinde ve etkili bir şekilde kullanmamızı sağlayarak, düşüncelerimizi daha net ve etkili bir şekilde ifade etmemize yardımcı oluyor.” dedi.

“Felsefe tarihi”, Basut’a göre ikinci önemli fayda. “Felsefe metinlerini inceleyerek, ‘varoluş, zaman, uzay, bilgi, düşünce, duyumsama, erdem, adalet, yasa, güzel’ gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız kavramların gerçek anlamını anlayabiliyoruz. Bu, filozoflarla bir diyaloğa girerek düşünce dünyamızı genişletici bir yolculuğa çıkmamızı sağlıyor.” diye ekledi.

“Metin çözme”, Basut’un üçüncü madde olarak işaret ettiği bir diğer fayda. “Kapsamlı bir felsefe eğitimi, kişiye felsefi metinleri çözmek için gerekli becerileri kazandırıyor. Bu beceri, sadece felsefe alanında değil, diğer alanlardaki metinleri anlamamıza da yardımcı oluyor.” dedi.

Dördüncü fayda olarak “İnsan olmak” kavramını belirten Basut, “Felsefe, Martin Heidegger’in de belirttiği gibi, diğer bilgi alanlarından farklı olarak, yalnızca insan varlığını ve insan olmak deneyimini inceleyen bir alan. Felsefe bölümünde sorulan sorular, yalnızca bilgi edinmek amacına hizmet etmiyor, aynı zamanda kendi varlığımızı ve dünyamızdaki yerimizi sorgulamamızı sağlıyor.” ifadelerini kullandı.

Beşinci ve son fayda olarak “Doğru dil kullanımı”nı vurgulayan Basut, “Felsefe bölümünde eğitim alan bireyler, Türkçeyi doğru ve etkili bir şekilde kullanmayı öğreniyorlar. Ayrıca, eskiçağ dilleri olan Eski Yunanca ve Latince eğitimi alarak dilsel yeteneklerini daha da geliştiriyorlar.” şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Yeditepe Üniversitesi Eğitim Ekonomi Güncel Haberler

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP