Eskişehir’de yaşayan Esra Köse Dönmez, kimya mühendisliği geçmişinden sonra seramiğe olan tutkusuyla yepyeni bir yola girdi. Evlerinin bir odasında minyatür çömlekler yaparak hobi olarak başladığı seramik yolculuğunu sürdürüyor.
İstanbul doğumlu olan ve Hacettepe Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Dönmez, uzun yıllar ambalaj sektöründe kalite yöneticisi olarak çalıştı. 2016 yılında ailesiyle Eskişehir’e taşınmaları, seramik sanatıyla tanışmasının başlangıcı oldu.
Kurslara katılarak ve internetten videolar izleyerek kendini geliştiren Dönmez, Kovid-19 salgını döneminde eşinin yaptığı minyatür bir torna tezgahıyla yaratıcılığını sergilemeye başladı. Bu tezgahı kullanarak minyatür çömlekler imal etti.
2022’de iş hayatına ara verdikten sonra seramiğe daha fazla zaman ayıran Dönmez, dekoratif amaçlı yüzlerce minyatür eser yarattı. Eserlerini sergilerde ve atölye çalışmalarında sergileyen Dönmez, sanatını daha geniş kitlelere ulaştırmayı hedefliyor.
Dönmez, markasını tescil ettirerek kendi atölyesini açmayı planlıyor. AA muhabirine verdiği röportajda, küçük bir çömlekçi tornasının minyatür seramik yapımı için ideal olduğunu, büyük tornaya göre daha hızlı üretim sağladığını belirtti.
Dönmez, “Küçük miktarda seramik çamuru ile minyatür çömlekler üretebiliyorsunuz. Yapım süreci oldukça kısa, evinizin mutfağında bile çalışabilirsiniz, ben de orada başladım. Büyük tornaya göre daha temiz bir ortam sağlıyor, bu nedenle çalışması daha kolay.” dedi.
Dönmez, büyük çarkta yapılan ürünlerin minyatürlerini küçük tornada yapabildiğini, müzelerde gördüğü büyük vazoların küçük ebatlardaki benzerlerini yapmaktan keyif aldığını ifade etti.
Dönmez, çamuru yoğurduktan sonra tornada şekillendirip kurumaya bıraktığını söyledi. “Minyatür çömlekler, seramik ürünler gibi uzun süre kurumuyor, çok hızlı kuruyor. Küçük fırınımda 1040 derecede pişiriyorum, ardından renklendirip sırlayarak tekrar pişiriyorum.” dedi.
Dönmez, evde olmanın kendisine rahatlık sağladığını, bazen mutfakta bazen de garajda çalışmalarını sürdürebildiğini belirtti. Kızının da çalışmalarına katıldığını, sergilerine özellikle çocukların büyük ilgi gösterdiğini söyledi.
“Eskişehir’de minyatür seramik üzerine çalışan başka kimse de olmadığı için insanlara farklı geliyor. Bu alanda çalışma yapan sanatçılarla ortak projeler yapmak istiyorum.” diyen Dönmez, başka illere gidip köylerde minyatür seramik sanatını tanıtmayı ve gönüllü çalışmalarda yer almayı hedefliyor.
GÜNDEM
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
14 saat önceGENEL
15 saat önce